Vesti iz odbojke

Prvi korak ka plasmanu na Olimpijske igre je napravljen: Odbojkašice Srbije lako protiv Meksika

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.09.2023 08:10
Prvi korak ka plasmanu na Olimpijske igre je napravljen: Odbojkašice Srbije lako protiv Meksika MN Press

Nisu prošle ni dve nedelje od kako su odbojkašice Srbije osvojile srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Briselu, a već ovog jutra igračice selektora Đovanija Gvidetija započele su nove obaveze.

U dalakoj Kini je startovao kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Parizu naredne godine, a aktuelne vicešampionke Evrope i šampionke sveta su bez mnogo problema u 1. kolu grupe A savladale Meksiko - 3:0 (25:16, 25:19, 25:23).

Znalo se i pre početka ovog takmičenja da Meksikanke nisu rival od koga bi srpski nacionalni tim trebalo da strepi i zaista je dobro što na satrtu takmičenja Srbija ukrstila koplja protiv lakšeg rivala, kako bi se odbojkašice lakše adapirale na uslove.

Ono što ovoj pobedi daje poseban značaj je činjenica da je ostvarena bez dve najbolje igračice - Tijane Bošković i Maje Ognjenović. Italijanski stručnjak na klupi svetkih šampionki je odlučo da pomenute odbojkašice odmori za neka druga, mnogo teža iskušenja, a sve one devojke koje su izašle na teren su pokazale da zaslužuju da budu u nacionalnom timu.

Tom prilikom najviše su se istakle Katarina Lazović,  Ana Bjelica i Maja Aleksić, ali su asvim solidne bile i Sara Lozo i Mina Popović.

Srbija naredni meč igra u nedelju, 17. septembra od 10.00 časova protiv Ukrajine, a nakon toga rivali će joj biti Kanada (19. septembar), Češka (20. septembar), Dominikanska Republika (22. septembar), Holandija (23. septembar) i Kina (24. septembar).

Prema propozicijama kvalifikacija, plasman na Olimpijske igre će izboriti dve najbolje selekcije u grupi, a preostalih pet putnika u Pariz biće poznato 17. juna po okončanju preliminarne faze Lige nacija.