Najave i događaji

ARENA SPECIJAL, gost Dušan Borković: Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Srbije koji se trudi da naša zemlja bude savršena

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.12.2023 20:42
ARENA SPECIJAL, gost Dušan Borković: Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Srbije koji se trudi da naša zemlja bude savršena Foto Tanjug/ Sava Radovanović

Proslavljeni srpski automobilista, Dušan Borković, bio je gost u studiju Tv Arena sport u kome je govorio o svojoj karijeri, o saobraćajnoj infrastrukturi Srbije, ali je i podelio nekoliko saveta mladim ljudima koji počinju da voze.

Često kažemo da su sportisti najbolji ambasadori naše zemlje. Koliko puta smo ih s ponosom gledali na pobjedničkim postoljima i koliko puta smo bili ponosni kada čujemo srpsku himnu. Borković u svojoj dugogodišnjoj karijeri ima preko 350 trofeja, ali pored toga je neko ko je uspeo da razvije 20 banera srpske zastave od 15 metara širom sveta, što je prenošeno na nacionalnim frekvencijama na preko 200 kanala.

"Ovo mi je 30. sezona, davne 1994. godine sam počeo da vozim karting. Te prve godine sam imao jedan veliki peh gde sam se prevrtao, polomio obe ruke, bio životno ugrožen pošto sam izgubio svest. Dva i po meseca sam bio u plavcu ovako do ramena, međutim znao sam da je to put kojim želim da nastavim, da se bavim ovim sportom bez straha, iako sam kao dete doživeo takvu povredu. I onda sam od 1995. do 2000. bio šest godina u šampionatu Jugoslavije. Vozio sam razna prvenstva, šampion sam Evrope bio 2012, pa 2013. godine na kružnim stazama u Evropi, pa 2014. sam vozio Svetsko prvenstvo WTCC sa Sebastijanom Lebom, on je jedna od najvećih svetskih zvezda, devetostruki šampion sveta u reliju. U toj godini sam uspeo da budem i drugi na Svetskom prvenstvu u Japanu, gde je taj isti Leb bio iza mene na stazi Suzuka, koju sam gledao prethodnih 20 godina na televiziji, to je bilo apsolutno ostvarenje sna. Sećam se kada sam prošao cilj, bukvalno sam jedva došao do daha da dođem do njega, čekali su me pehari, inženjeri, mehaničari i svi ostali članovi tima. Tako da je to jedan od najvećih uspeha. Vozio sam sve svetske staze. Bio sam prvi u Bahreinu baš za naš Uskrs, 2017. godine. Svake godine imam mnogo nekih podijuma i svega. Kada su u pitanju baneri, to je nešto što smo ja i moj tim uspeli da dogovorimo sa organizatorima takmičenja. Dugi već niz godina imamo banere, od Nemačke, Austrije, do čak Tajlanda i Singapura. U Kini, smo često imali ogroman baner 'Invest in Serbia, Visit Serbia'. Samo se to prenosilo na 200 nacionalnih televizija. Ogromna je vrednost banera, to sam nekako imao potrebu da uradim iz zahvalnosti prema našoj Srbiji, pre svega predsedniku koji se toliko trudi da naša zemlja bude savršena kako već jeste. Ja sam imao želju da to bude i na mom automobilu, tako da već desetu godinu na automobilu imam 'Invest in Serbia, Visit Serbia'. Ja znam da smo mi najveći ambasadori naše zemlje, mi sportisti. Zaista mi je čast što na taj način ne predstavljam samo sebe, kao ime Dušan Borković, nego i našu divnu Srbiju".

Borković je potom istakao da je u planu izgradnja jedne trkačke staze i u Srbiji.

"Nadam se da ćemo imati i profesionalno-trkačku stazu, radićemo na tome. Ja ne sumnjam da će se to desiti s obzirom koliko naš predsednik voli sport, a bezbednost u saobraćaju je izuzetno važna. Ja sam promoter inače i u agenciji za bezbednost u saobraćaju, i pričam sa hiljadama dece širom Srbije i znam koliko vole brzo da voze. Nažalost, mnogo nam dece gine u saobraćaju, vozite brzo na trkama, naročito mladi muškarci koji žele da se dokazuju lepim devojkama, kada bi došli da se trkaju, na primer sa mnom i sa nekim našim vozačima i drugim konkurentima, da pokažu tamo koliko su brzi i dobri, a ne u saobraćaju. Mi sad imamo zaista savršene puteve, autoputeve i sve to mnogo lepo izgleda i može da se vozi dobar automobil preko 300 na sat, ali ne treba naravno toliko, nego treba voziti po propisima, a na trkačkim stazama voziti brzo. Tako da, koliko god su putevi sjajni, savršeni, bolji nego ikada, napraviće se staza i onda ćemo tamo svi da se trkamo".

O Agenciji za bezbednost u saobraćaju.

"Dugi niz godina sam tu i zaista organizuje se godišnje stotine edukacija, raznih tribina i priča se sa mladima, jer mladi su najslabij karika u saobraćaju, ne zato što sad neko njih kritikuje, nego jednostavno imaju vruće glave, puni su adrenalina, željni su dokazivanja, vole da popiju pa da sednu za volan, kao što sam malo pre rekao, muškarci vole da se dokazuju devojkama i najčešće gube živote mladi između 15 i 35 godina, upravo zbog toga što sam sada rekao. Ja se trudim da što više pričam sa mladima i nekad kad vidim u vestima te neke tragedije koje se dešavaju, osećam se pomalo poraženo s obzirom na toliko koliko pričam o tome".

O predstavljajnu Srbije.

"To je nešto najlepše, taj osećaj koji sportista oseti kada čuje himnu i kada se popne na podijum, to ne može da se objasni. Mislim da svi mi koji odemo na velika takmičenja smo toga zaista svesni jer Srbija jeste svima nama najvažnija. Svi mi volimo kada vidimo srpsku zastavu, još ako se popnem na podijum, ne mogu da ne budem ponosan na sebe i na svoju zemlju".

Za kraj, govorio je o situaciji u srpskom saobraćaju. 

"Predsednik se zaista zalaže da se gradi po celoj Srbiji, ne samo po Beogradu. Mi smo srećni kada se nešto radi i gradi. Ove godine sam obišao Srbiju uzduž i popreko. I s obzirom da sam vozio karting od 1994. godine, tada sam je obilazio mnogo, sve dok nisam počeo da vozim u inostranstvu. I ja vam sad kažem opet, bukvalno neke gradove ne mogu da prepoznam. Google ne može da isprati koliko se brzo grade saobraćajnice. I onda se na pola puta izgubim, moram da priznam. Generalno, zaista sve pohvale. Koliko god da je sada saobraćaj bezbedniji i da su svi putevi toliko izreženi i da su zaista savršeni kao svuda po svetu u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta, moramo mlade da savetujemo da voze po propisima".

Ostatak intervjua možete pogledati na YouTube kanalu TV Arena sport.