Najave i događaji

Počela kampanja "Moje pravo da biram sport": Da usmerimo decu pravim vrednostima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.11.2023 15:18
Nebojša Žugić direktor Arena Channels Group TV Arena sport
Nebojša Žugić direktor Arena Channels Group

Nesvakidašnjim događajem kakav Srbija, ali ni svet do sada nisu videli, označen je početak kampanje Arena Channels Group "Moje pravo da biram sport", čiji je idejni tvorac direktor kompanije Nebojša Žugić. U pitanju je kampanja usmerena na dobrobit najmlađih naraštaja, čime je ACG još jednom potvrdila da je njeno opredeljenje, pored podrške profesionalnom sportu, i ogroman doprinos u razvoju sporta za decu i omladinu.

Novootvorena železnička stanica "Beograd centar" našla se u ponedeljak u centru pažnje šahovskog sveta i istinskog spektakla pod nazivom "Najbrži šah u najbržem vozu". U vozu "Soko" od Beograda do Novog Sada i nazad održan je meč mešovitih šahovskih timova dva najveća srpska grada.

"Kampanja 'Moje pravo da biram sport' je nešto čime će se TV Arena sport i te kako baviti u narednom periodu. Ovo je idealan momenat da kampanju najavimo jednom ovakvom manifestacijom. Cilj je vraćanje dece na pravi put, pravim vrednostima i to je glavno što ćemo kroz ovu kampanju razvijati", sa ponosom je istakao Nebojša Žugić.

 

Direktor kompanije je još jednom istakao koliko je šah u eri modernih tehnoloških inovacija bitan za razvoj dece.

"Ovo je jedan potpuno drugačiji način promocije šaha, moderan, zanimljiv i mogu slobodno da kažem filmski. U pitanju je nešto što nikada niko nije uradio. Jako sam zadovoljan što se ova ideja ostvaruje upravo ovog trenutka. Promocija šaha je nešto što ćemo raditi i u narednom periodu, a mi smo počeli od Novog Beograda. Organizovali smo ligu osnovnih škola Novog Beograda u šahu, jer značaj ovog sporta za razvoj dece je izuzetno veliki. Ne moram da objašnjavam koliko je šah kompleksna igra, koliko podstiče razvijanje moždanih vijuga i koliko je bitno za klince kako bi dobili fokus, koncentraciju i pažnju. U eri mobilnih telefona, video igara, brzog pristupa informacijama, dečji fokus je u opadanju i on iznosi između 15 i 20 sekundi i ovo je bitan segment kako decu možemo da vratimo na pravi put. Upravo to i jeste cilj kampanje koju danas, na Dan prava deteta, i zvanično počinjemo", dodao je direktor ACG. 

Svaku ekipu u šahovskom meču pod nazivom "Najbrži šah u najbržem vozu" činila su po trojica seniora, dve dame, po jedan omladinac i omladinka, kadet i kadetkinja, veteran, novinar i javna ličnost. Duel između selekcija Beograda i Novog Sada igrao se na 12 tabli, po šest mini mečeva u oba smera, od Beograda do Novog Sada i obrnuto.

Akciju je podržao i Andrej Jorgić, predsednik Šahovskog saveza Beograda.

"Radimo nešto što je malo kome palo na pamet. Malo sam gledao po internetu i nisam zapazio da je neko napravio nešto slično. Imamo priliku da se družimo, da pošaljemo lepe poruke, poruke pravih vrednosti, a svakako jedna od njih je šah. Koristim priliku da se zahvalim direktoru Žugiću i Areni sport, jer su prepoznali pravu priču. Bitno je da vratimo šah u škole i ovo što radimo danas je sjajna prilika da motivišemo decu za druženjem, da razvijaju moždane vijuge, motoriku, koncentraciju, a u svemu tome je šah pokazao fenomenalne rezultate. Sutra ćemo imati jednu bazu koja će ostati da se bavi šahom, plemenitom i viteškom igrom. Mislim da bi više trebalo da pričamo o šahu i da u etar šaljemo prave vrednosti. Za ovaj spektakl napravili smo sjajnu ekipu, spoj mladosti iz iskustva. Sa nama su dame, javne ličnosti i ostaje nam samo da ukrstimo koplja sa našim šahovskim prijateljima iz Novog Sada", rekao je Jorgić.

Samo reči hvale za akciju "Najbrži šah u najbržem vozu" i održan meč imala je i predsednica Šahovskog saveza Novog Sada, Svetlana Stojadinov, napomenuvši da popularizacija šaha i te kako utiče i na rezultate.

"Utisci su veoma pozitivni i drago mi je što se održao jedan ovakav događaj. Smatram da on jako doprinosi popularizaciji šaha u Srbiji. Mislim da ceo događaj može da ostavi samo pozitivan utisak kod svih koji ga isprate putem medija. Šah je u poslednje vreme sve popularniji u Srbiji, a čak su i rezultati dobri, jer naša muška reprezentacija trenutno vodi na Evropskom prvenstvu, a ženska se takođe bori za medalju. Popularnost donosi i rezultat", rekla je predsednica ŠSNS.

Na kraju, da pomenemo i rezultat. Desetak sekundi pre ulaska voza u stanicu šahisti "Novog Sada" došli su do pobede nad "Beogradom" 24,5:23,5.