Najave i događaji

Nebojša Žugić o značaju Open boksing kupa: Okupljanje sportista pozitivno se odražava na razvoj sporta zemalja obuhvaćenih Open Balkan inicijativom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.11.2023 20:04
Nebojša Žugić o značaju Open boksing kupa: Okupljanje sportista pozitivno se odražava na razvoj sporta zemalja obuhvaćenih Open Balkan inicijativom TV Arena Fight

Tradicionalna bokserska revija "Zlatna čivija", u organizaciji Bokserskog kluba "Mačva", ove subote će biti deo novog takmičenja. Mačva, Šabac i hala "Zorka" ugostiće novo kolo Open Balkan kupa, a ljubitelji boksa u Šapcu gledaće treći turnir takmičenja, gde nastupaju borci iz više država regiona.

Boksersko takmičenje je deo podrške starog sporta Inicijativi otvoreni Balkan čiji su potpisnici Severna Makedonija, Albanija i Srbija. Prvi turnir bio je u septembru u Smederevu, drugi u oktobru u Kumanovu, a specijalni gost šabačkog turnira je Nebojša Žugić, generalni direktor Arena Channels Group. 

"Zlatna čivija" je bogami poznati tradicionalni turnir, koji se ove godine održava u sklopu Open Balkan boksing kupa. Open Balkan boksing kup je prva sportska manifestacija koja se odazvala Inicijativi open Balkan i mogu vam reći da je zaista sjajan eho koji i sam Open Balkan, ali i ovo kao prvo sportsko takmičenje, ostavljaju među našim gledaocima i ljubiteljima sporta", poručio je sa lica mesta Nebojša Žugić.

TV Arena Fight

 

Prema rečima prvog čoveka apsolutnog regionalnog lidera u svetu kablovskih kanala, ova vrsta okupljanja sportista ima specifičnu težinu i poentu, za njihovu ali i opštu dobrobit. 

"Inicijativa je zaista sjajna i još jedan stimulans sportistima. Okupljanje sportista iz više zemalja u svakom slučaju je nešto što je izuzetno pozitivno i što se pozitivno odražava na sam sport i razvoj sporta na Balkanu, u zemljama koje su obuhvaćene Open Balkan inicijativom", objašnjava Žugić.

Boks je našoj zemlji u istoriji donosio brojne medalje, da bi u jednom trenutku pao u senku nekih drugih sportova, ali je poslednjih godina počeo da vraća svoj stari sjaj, čemu na svoj način i u velikoj meri doprinosi i Arena Channels Group. 

"Dokaz koliko je boks popularan i koliku popularnost dostiže imamo i na primeru šerova, koje svakodnevno pratimo kada su i ova takmičenja u pitanju. I zbog toga jesmo odlučili da ovaj današnji turnir stavimo na jedan od naših Premijum kanala. Boks zaista jeste doživeo ekspanziju poslednjih par godina i naravno svega toga ne bi bilo bez ogromne podrške države, pre svih našeg predsenika Aleksandra Vučića, koji je sam veliki ljubitelj boksa i koji je od početka ovaj sport punim srcem podržao"

TV Arena Fight

 

 

Posebnu logističku i finansijsku pomoć uživaju mladi naraštaji iz ringa, jer oni su budućnost boksovanja u našoj zemlji. 

"Naravno, u tome ga prati Vlada Republike Srbije, resorno Ministarstvo i Bokserski savez Srbije, koji zaista radi sjajan posao. Hteo bih da čestitam i pohvalim rad Nenada Borovčanina, koji zaista radi to na jedan fenomenalan način. M i smo tu da damo podršku, afirmaciji pre svega mladih boraca. Jer, to je ono što jeste naš cilj, da medalje sa takmičenja u što većem broju donose naši mladi bokseri. I bokserke, jer vidimo da smo jako dobri i u ženskom boksu i da i te kako imamo čemu da se nadamo kada su u pitanju dame koje su izabrale ovu plemenitu veštinu za svoj sport".

Organizovanje Bokserske lige Srbije trebalo bi kompletnu priču da podigne na još viši nivo.  

"Bokserska liga Srbije je definitivno nešto što je privuklo veliku pažnju domaće sportske javnosti, pre svega ljubitelja borilačkih sportova, posebno boksa. I mislim da će tih osam ekipa koje će učestvovati ove godine u Bokserskoj ligi Srbije zaista biti sudar Titana. Jer su pored onih koji su tradicionalno dobri, poput beogradskog Radničkog - tog svima poznatog Hrama boksa na Crvenom krstu i možda jednog od najtrofejnijih članova porodice Sportskog društvo Radnički - tu i dva tima iz Loznice, zatim aktuelni šampion Novi Pazar, Sombor... Niš ima svoje predstavnike. I ono što želim sa velikim zadovoljstvom da pomenem tu je i ekipa Slavije iz Banjaluke. Dakle, mi na ovaj način, Ligom, dodatno ukazujemo na tu neraskidivu vezu između Srbije i Republike Srpske. Želim tim momcima mnogo uspeha, drago mi je da će se takmičiti, Slavija iz Banjaluke je takođe jedan odličan klub, jedna sjajna škola boksa. Tako da je ove godine fokus na domaćim boskerima i borcima i to će zaista biti jedan spektakl do spektakla. Mi samo u prvom kolu imamo derbi do derbija".

Generalni direktor Arena Channel Group od početka renesanse borilačkih sportova nije imao dilemu u vezi medijskog prostora koji treba dati bokserima, ali i MMA borcima, rvačima... Tako će biti i tokom bokserskog prvenstva Evrope sledeće godine u Beogradu.  

"Mi definitivno imamo jedan jako dobar proizvod. Boks je sam po sebi veoma televizičan i u tom nekom smislu ćemo zaista imati prilike da uživamo u odličnim okršajima. Evropsko prvenstvo u Beogradu biće šlag na tortu! Posle uspešno organizovnog Svetskog prvenstva u boksu, kao i Svetskih prvenstava u rvanju, zatim MMA i još nekih drugih Evropskih prvenstava, ovo Evropsko prvenstvo ima zaista poseban značaj. Srbija će naravno kao i uvek biti sjajan domaćin. Nema razloga da i ovaj put ne priredimo veliki spektakl, kao što uvek uradimo. I s punim pravom mislim da se i na tom šampionatu nadamo medaljama. Biće tu sjajnih boraca i sjajnih borbi. Rano je možda pričati o broju zemalja koje će učestovati, ali siguran sam da će to biti jedan veliki praznik boksa". 

TV Arena Fight

 

Nebojša Žugić i sam spada u velike ljubitelje i poštovaoce sporta, pogotovo boksa, pa je našao vremena i načina da se posle jutrošnjih obaveza na šahovskom turniru u Batajnici pojavi u Šapcu, da ličnim prisutvom uveliča "Zlatnu čiviju". Ali i svom sagovorniku ukaže na sličnost između baratanja šahovskim figurama i razmene udaraca u rukavicama. 

"Prvo, malo ispravka. Nije tačno da ne morate fizički biti spremni za šah, opšte je poznato da šahisti tokom jednog meča mogu izgubiti i više kilograma, tako da morate biti i fizički spremni da bi mogli da se bavite šahom. Šahisti moraju da treniraju i imaju dobru kondiciju, to pod broj jedan. Pod broj dva, šah jeste upravo prikaz tog "Men sana in korpore sano", vama trebaju i duh i fizička snaga da biste bili dobar šahista. U svakom sportu, posebno u boksu morate biti jako fokusirani tokom borbe, čitati protivnika, odnosno predviđati njegove poteze. Kao što u šahu partiju dobija onaj koji predvidi više poteza unapred, faktički, neretko u boksu dobija ne onaj koji je jači borac već koji je spremniji, fokusiraniji, ima bolju tehniku i taktiku. Koji bolje pročita, kako u boksu kažemo kada neko proba na udarac da "telefonira" on ga pročita. Imali smo priliku to da vidimo i u prenosu na Areni, kada je Povjetkin boksovao sa Vajtom. Vajt je bio apsolutni favorit u tom meču, međutim Povjetkin je jednostavno čekao svoju priliku i jednim klasičnim nokautom, koji možemo slobodno ubaciti u anale boksa, kao čovek koji je bio faktički na zalasku svoje karijere, iznenadio i pobedio", tako je generalni direktor Arena Channel Group na praktičnom primeru uporedio dva sporta.    

TV Arena Fight