Vesti iz košarke

Pešić posle plasmana u četvrtfinale SP: Pokazali smo karakter, ovo je bilo važno za naše samopouzdanje

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.09.2023 16:58
Pešić posle plasmana u četvrtfinale SP: Pokazali smo karakter, ovo je bilo važno za naše samopouzdanje Guliver

Selektor Srbije Svetislav Pešić smatra da je utakmica protiv Dominikanske Republike bila teška, uprkos ubedljivoj pobedi "orlova", koji su obezbedili plasman u četvrtfinale Mundobasketa, gde će igrati protiv Litvanije.

Srbija je slavila 112:79. Od starta je kontrolisala dešavanja na terenu. U svim segmentima igre je bila bolja od Dominikane i pobeda"se nijednog trenutka nije dovodila u pitanje.

Nakon utakmice na konferenciji za medije govorili su Svetislav Pešić i košarkaš Srbije Vanja Marinković.

Prvo je pred novinare izašao Marinković.

"Odigrali smo dobro od početka. Postavili smo ton već u prvoj četvrtini smo imali veliku prednost koju nismo ispuštali. Nastavili smo da vršimo pritisak na plejmejkerima, to je bio ključ", rekao je košarkaš Srbije.

Na njegove reči nadovezao se i selektor Pešić.

"Teška utakmica za nas. Ofanzivno orijentisan tim. Kao što je rekao Vanja, bilo je važno da pokažemo reakciju u odnosu na prošlu utakmicu. Tim je reagovao izvanredno. Pobedili smo. Felis je najbolji igrač Dominikane, on je bio njihov vođa i u ostalim utakmicama. Pokušali smo da ga eliminišemo i uradili smo dobar posao. Iako je Karl Entoni Tauns najbolji igrač, naš cilj su bili Felis i Monter. Pokušali smo da ih sprečimo da grade igru.

Za nas je ova utakmica bila bitna da povratimo samopouzdanje. Bitno je da na Svetskom prvenstvu da imate igrača koji je sposoban da odgovori u pravom trenutku. Pokazali smo timski duh i karakter. Slavimo svaku pobedu od prvog trenutka kada smo počeli da radimo zajedno", rekao je Pešić.

Nije bilo razlike u pripremi ove utakmice i one sa Italijom.

"Ništa se nije promenilo. Kada igrate protiv ofanzivno orijentisane ekipe kao što je Dominikanska Republika, morate da im oduzmete prednost u napadu. Da se vraćate što brže u odbranu i da zaustavljate loptu. Ako ste uspešni u tome, to je važno. Važno je i kako mi igramo u napadu. Ključ košarke je da postignete koš. Da biste davali koševe potrebna je lopta. Da biste dobili loptu morate da igrate odbranu. Pre svega je važno kako igramo odbranu, ne samo u ovoj nego u svakoj utakmici", rekao je Pešić.

Pohvalio je učinak ostalih igrača sa klupe, koji su kombinovali 48 poena za Srbiju.

"To je ono što svaki tim želi, da imate dobru podršku sa klupe. Stalno morate da trenirate i čekate svoju šansu. Mi smo izgubili Simanića, imamo igrača manje na klupi. Bila je i povreda Avramovića. Moramo da imamo dobru energiju sa klupe. Svaki igrač, ne samo oni koji su starteri, moraju da utiču i učestvuju u dobroj igri ekipe."

Nije bilo lako čuvati Taunsa...

"Nemoguće je čuvati takvog igrača kao što je Tauns. Izvanredan je napadač, u igri 1 na 1, sa sjajnim šutem, mnogo teško ga je čuvati... Svi igraju za njega. Međutim, mislim da je veoma dobar posao uradio, ne samo Davidovac, znamo da igrači koji nemaju atletiku imaju glavu, a on je jedan vrlo inteligentan igrač, ima sposobnost da predvidi situacije. Iz meča u meč je sve bolji i to nas raduje. Sedam, osam minuta je igrao i Milutinov na Taunsu odlično", poručio je Pešić koji je naročito istakao jedan statistički parametar:

"Da ne budemo nerealni, ali imali smo 30 asistencija, nije to za padanje u nesvest, ali kao trener moram da istaknem to zbog igrača. Ekipa koja zatvori sve prolaze i napravi 30 asistencija, to je nešto što se retko dešava. Nisam ih našao u svlačionici, ali evo odavde im se javljam", zaključio je selektor Srbije.