Vesti iz košarke

Litvaniji dovoljna dva meča za drugi krug, Filipinci na rubu eliminacije sa Mundobasketa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.08.2023 16:33
Litvaniji dovoljna dva meča za drugi krug, Filipinci na rubu eliminacije sa Mundobasketa Tanjug/AP Photo

Košarkaši Litvanije prošli su u sledeću fazu Svetskog prvenstva, pošto su posle Egipta rutinski savladali i Meksiko - 96:66, pa je jedina dilema da li će posle međusobnog derbija oni ili Crnogorci dalje sa prvog mesta u D grupi. 

Rokas Jokubaitis i društvo ozbiljno su se rezultatski odlepili već u sjajno odigranom prvom poluvremenu, pa je posle samo održavana distanca u odnosu na nedostojnog rivala. Upravo je pomenuti igrač podelio sa Jonasom Valančijunasom zvanje najboljeg strelca utakmice u redovima pobednika, sa 15 poena koliko su obojica ubacili. 

Jedan manje dodao je Mindaugas Kuzminskas, dok su dvocifreni u ekipi selektora Kazisa Maksvitisa bili još Inas Brazdikis i Donatas Moteijunas sa po deset poena. Među Meksikancima su se izdvojili Gabrijel Giron (13), Israel Gutijerez (10) i Pako Kruz (10). 

Grupa D, mečevi 2. kola

Crna Gora - Meksiko 89:74

Litvanija - Meksiko 96:66

 

Standings provided by Sofascore

 

U isto vreme, jedan od tri domaćina Mundobasketa - selekcija Filipina doživela je još jedan poraz, pa je samo luda sreća i gotovo nemoguća matematika mogu svrstati među učesnike sledeće runde, a da to nije jedini razlog zbog kog im je teško palo 70:80 protiv Angole.

Džordan Klarkson dao je sve od sebe, kao i protiv Dominikanske Republike, mada je i prilično promašivao, ali njegov 21 poen nije bilo dovoljan za pomeranje sa dna tabele A grupe. Prosto, za uspeh je potrebno više od ogromne motivacije, srčane borbe i jedne dobijene četvrtine.

Protivnik je jednostavno bolji, što je počeo i da pokazuje krajem druge četvrtine, kada je pobegao Filipncima i dao sebi "for" ka trijumfu u drugom kolu, koji ga je ostavio u konkurenciji za prolazak dalje, sa Dominikancima i Italijanima. 

Kod pobedničkog sastava se sa 17 poena istakao Žerson Gonkalveš, a po 12 su dodali Žerson Domingos i Bruno Fernando.

Grupa A, mečevi 2. kola

Italija - Dominikanska Republika 82:87

Filipini - Angola 70:80

 

Standings provided by Sofascore

 

Drugi organizator takmičenja, Japan, uradio je danas veliku stvar preokretom u dobijenom duelu sa Finskom - 98:88, pa sada ima čemu da se nada u zadnjem kolu E grupe. Igrači i navijači selekcije "zemlje izlazećeg sunca" prolili su reke suza slaveći današnji podvig i činjenicu da ih čudo, tj trijumf protiv Australije može odvesti u novu grupnu etapu SP. 

Poraz od maksimalne Nemačke bio je bolan, ali nije "ugasio" Japance, jer su se uspravili i još imali snage da nadoknade dvocifreni zaostatak za Fincima. Odlučujući tas na vagi bili su Houkinson sa 28, Kavamura (25), Hedžima (17) i Tominaga (17). Kod Finske je Markanen najčešće pogađao (27), a za njim Jantunen (13) i Mahuni (12). 

Grupa E, mečevi 2. kola

Australija - Nemačka 82:85

Japan - Finska 98:88

 

Standings provided by Sofascore