Vesti iz košarke

Košarkaši Srbije jakom odbranom pobedili Grčku na Akropolis kupu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.08.2023 20:48
Košarkaši Srbije jakom odbranom pobedili Grčku na Akropolis kupu MN Press

Košarkaši Srbije pobedili su Grčku na otvaranju 32. Akroplis kupa 71:64 (16:13, 23:22, 18:14, 14:15). Odličnom odbranom, izabranici Svetislava Pešića su ostvarili trijumf, mada je napad na obe strane bio daleko od potrebnog nivoa. Nikola Milutinov je pokazao klasu, Bogdan Bogdanović da je apsolutni lider i kapiten tima, ali su odlične role imali Marko Gudurić (dve pravovremen trojke), Dušan Ristić i Aleksa Avramović. Bilo je i loših stvari, mnogo promašenih trojki (32/7), ali odbrana je bila veoma dobra.

Posle minuta ćutanja i pošte poginulom navijaču AEK-a, obe ekipe su igrale rastrzano u uvodnim minutama. Grci su pre svega zahvaljujući trojkama Mitoglua (dve) poveli 9:4, dok su napadi Srbije, koja se danas saznala i protivnike u kvalifikacijama za EP, bili dugi i zavaršavali su se greškama u pasu (tri izgubljene lopte).

Bogdan Bogdanović je pogodio trojku za 9:7, ali nije uspevao da izgradi neke kvalitetnije napade. "Zategla" je Srbija defanzivu, Milutinov i Gudurić, uz dve dobre odbrane doveli su Srbiju do prvog izjednačenja (11:11) na 3:30 do kraja prve četvrtine. Seriju 7:0 Srbije upotpunio je trojkom Aleksa Avramović za preokret (14:11). Mladi Nikola Jović istakao se efektnom "rampom" na Hacidakisu, ali "dalekometna artiljerija" nije služila ni Srbiju, a ni Grčku. Hacidakis je pogodio dva od četiri bacanja, Ristić je pogodio ispod koša, pa je Srbija dobila prvu deonicu 16:13.

 

 

Dušan Ristić je sa četiri vezana poena doneo Srbiji najveću prednost do tada (20:15), posle dva minuta igre u drugoj četvrtini. Grci su vezanim greškama prourokovanim i dobrim presingom Srbije omogućili rivalu vođstvo od 24:15. Tanasis Adetokumbo je trojkom prekinuo seriju Srbije. "Alej upom" Nedović-Milutinov, Srbija je malo podigla atmosferu u Atini, ali su Papapetru (trojkom) i Moraitis ekspresno smanjili prednost gostiju 28:25. Tri isforsirane i promašene "trojke" Nedovića i Bogdanovića (dve) ostavile su Srbiju bez koša dva minuta. Međutim, raspoloženi Milutinov, zakucavanjem, pa dobrom odbranom ponovo je vratio Srbiji prednost od sedam poena (32:25) na 3:19 minuta pre kraja poluvremena. Borbeni Rogavopulos je sa četiri vezana poena smanjio rezultat, a posle tajm-auta Svetislava Pešića, Srbija je nastavila sa slabim napadima i greškama, pa su Grci izjednačili. Ipak, Gudurić je trojkom vratio prednost, da bi Petrušev položio u poslednjoj sekundi za prednost 39:35 na poluvremenu.

Stefan Jović preksočio meč zbog lakše povrede

Selektor Srbije Svetislav Pešić za ovaj meč ipak nije mogao da računa na Stefana Jovića, koji je preskočio meč zbog tretmana i lakše povrede, ali je u igračkom kadru imao preostalih 13 košarkaša koje je poveo u Atini

Srbija je drobrom odbranom, ali i boljim izborom napada napravila 13:2 u prvih šest minuta treće deonice. Bogdan Bogdanović je vezao pet poena i Srbija je na početku treće deonice stigal do prve dvocifrene prednosti (47:37), koju je na "plus 13" trojkom uvećao Ristić, a na "plus 15" Dobrić. Papajanis je sa dve "trojke" prekinuo višeminutni post Grka, pa je domaćin ipak uspeo četvrtinu da završi na "minus 8" (49:57).

Nemanja Nedović nije imao svoj dan, promašio je mnogo šuteva, a pritom je izgubio nekoliko lopti. Grci su bolje otvorili poslednju deonicu i posle dva minuta došli na "minus tri" (56:59). Slabo je igrala Srbija u napadu, Grčka je pojačala intenzitet odbrane i trojkom Rogavopulosa i serijom 10:2 stigli su do izjednačenja (59:59), na sedam minuta pre kraja.

Bogdan Bogdanović je posle taj-auta NBA "trojkom" sa osam metara prekinuo crnu seriju Srbije, a posle lakog polaganja Milutinova razlika je ponovo bila u korist gostiju (59:64) na 5:35 do kraja. Dva i po minuta nije bilo koša na obe strane, dok tu neefikasnost nije prekinuo Rogavopulos, najefikasniji igrač meča. Marko Gudurić je pogađao kad treba, uletela je "trojka" kroz obruč za 69:62 na 2:01 do kraja i najavila trijumf izabranika Svetsilava Pešića bez drame.

GRČKA: Vokap, Lucis 4, Moraitis 2, Larencakis, Bohoridis 2, Toliopulos, Papaetru 11, P. Kalaicakis, Rogavopulos 20, T. Adetokunbo 7, Agravanis 2, Mitoglu 7, Papajanis 6, Hacidakis 2.

SRBIJA: Bogdanović 15, Avramović 6, Nedović, Gudurić 14, Marinković, Radanov, Dobrić 6, Davidovac, Petrušev 5, N. Jović, Ristić 11, Milutinov 14 (10 sk), Simanić.