Vesti iz košarke

Mlade košarkašice Srbije otpisale i Tursku: "Orlice" u polufinalu Evropskog prvenstva U20

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.08.2023 18:54
Mlade košarkašice Srbije otpisale i Tursku: "Orlice" u polufinalu Evropskog prvenstva U20 Košarkaški savez Srbije

Najbolje košarkašice Srbije, uzrasta do 20 godina, ostale su u konkurenciji za ervopsku titulu i posle današnjeg četvrtfinala sa Turskom, jer su još jednim trijumfom pokazale da im je mesto u samoj završnici borbe za medalje na takmičenju u Litvaniji - 70:46 (23:13, 12:15, 16:11, 19:7). 

Mlade "orlice" su jedno vreme rezultatski kaskale za rivalkama u prvoj četvrtini, ali kada su ih konačno stigle i prestigle nisu ispuštale više prednost do kraja prve četvrtine, pa su je razigrane i raspucale završile sa veoma obećavajućih +10 (23:13).

Druga je donela uzlet Turkinja, sa nekoliko mini poenterskih mini serija, međutim protivnice nisu nikako mogle da upišu toliko željeno izjednačenje. "Samo" su dobile taj deo susreta, obeležen jakim odbranama i slabom realizacijom ispod oba koša, posle čega su naše devojke imale o čemu da razmišljaju na "velikom odmoru".

To kao da je naljutilo devojke selektirane od strane nekada trofejne A reprezentativke Dajane Butulije, jer su u trećih 10 minuta ušle rešene da ubiju protivnicama svaku pomisao o pobedi. Brzo su uvećale distancu na 12 poena (44:32), pa lako (za)držale vršnjakinje na pristojnom odstojanju. 

 

 

I u zadnjoj dekadi su diktirale tempo, a kako je prednost ostajala dvocifrena malobrojnoj publici u dvorani bilo je jasno ko će s osmehom oko glave a ko u suzama napustiti parket. Srpkinjama nisu išli od ruke šutevi sa distance (manje od 30 odsto iskorišćenih), ali su zato bolje pogađale za dva poena, češče koristile slobodna bacanja, imale više skokova i asistencija...

Još kada su pobegle na +20 (64:44) mogle su da povuku "ručnu" i prištede energiju za polufinalni susret sa Portugalom ili Letonijom, čije će mlade košarkaške nade u toku večeri odmeriti snage. 

Tom meču će prisustvovati i selektorkina pomoćnica Danijel Pejdž, dobro nam poznata Amerikanka sa srpskim pasošem, ili neko drugi iz stručnog štaba našeg tima, kako bi iz svih uglova "snimili" naredne rivalke. I onda kroz taktiku to bilo preneto večeras najefikasnijoj Neveni Rosić (23 poena) i njenim saigračicama. Polufinale se igra već sutra, od 19.30.