Vesti iz košarke

Verovali smo i kada smo gubili: Najbolji basketaši Srbije otkrili deo "recepta" za tradicionalno osvajanje svetskih titula

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.06.2023 14:18
Verovali smo i kada smo gubili: Najbolji basketaši Srbije otkrili deo "recepta" za tradicionalno osvajanje svetskih titula MN Press

Seniorska reprezentacija Srbije u basketu 3 x 3 vratila se sa osvojenog Svetskog prvenstva u glavnom gradu Austrije i odmah stala pred domaće medije i javnost, naviknute na zladne medalje "orlova" u ovoj verziji igre pod obručima.

Kvartet velemajstora - Dejan Majstorović, Strahinja Stojačić, Mihailo Vasil i Marjko Branković, uz selektora Marka Ždera, napravili su mini retrospektivu svega što su prošli i doživeli u Beču, gde su redom dobijali protivnike, zaključno sa ekipom Sjedinjenih Američkih Država, ovog puta pojačane bivšim evroligaškim i NBA igračem Džimerom Fredetom. 

"Sedeo sam ovde pored predsednika KSS prvi put 2017. godine, tada sam imao ogromnu tremu, sada je mnogo lakše. Takmičenje je bilo dosta kvalitetnije nego prošle godine. Sada je ovo bila borba za Olimpijske igre, basket su počeli svi da igraju i ulaže se velika količina novca, energije. SAD je došla sa Fredetom koji je igrao profesionalno košarku na najvišem nivou. Bilo je dosta grešaka koje nismo želeli, pogotovo u odbrani, ali momci su pokazali karakter i videli ste šta se desilo na kraju", priznao je Marko Ždero, nekada trofejni basketaš a sada njihov komandant u ulozi selektora. 

 

 

Kapiten Dejan Majstorović takođe se naosvajao medalja na velikim takmičenjima, poput SP, sa kog naš basket posle Beča ima neverovatnih šest titula i jedno srebro, uz jednom osvojeno četvrto mesto. 

"Bilo je jako lepo, prvo bih da se zahvalim KSS što nam pruža podršku u svemu što nam treba. Što se tiče Svetskog prvenstva, odigrali smo odličan turnir. Tamo smo se ponašali kao pravi tim, van terena i na njemu. Ovo je bilo verovatno najjače Svetsko prvenstvo od 2012. godine. Ponosan sam jako na sve, nadam se da ćemo se videti već u septembru posle Evropskog prvenstva", priziva novi trofej vođa aktuelnog prvaka Evrope. 

Zvanično najkorisniji igrač šampionata, Strahinja Stojačić, izdvaja neverovatnu podršku Srba iz Austrije, od duela grupne faze sa Madagaskarom, Francuskom, Nemačkom i Brazilom, preko nokaut runde do sudara sa SAD. 

Zadovoljstvo je bilo igrati pred onakvom publikom, imali smo izuzetnu podršku. Ovo prvenstvo ostaće zapamćeno po tome što smo igrali protiv košarkaške sile, vratili smo se iz zaostatka i pobedili. Već protiv Madagaskara na početku bilo je 2.000 naših ljudi na tribinama, posle se samo taj broj povećavao“.

Logično, najstresniji mu je bio trenutak kada je lopta posle Fredetovog šuta za pobedu izašla iz obruča, ali kaže da se ni on ni njegovi saborci nisu nijednog trenutka uplašili za ishod. 

"Generalno, sve ekipe ulaze u utakmice protiv nas maksimalno motivisano, to smo očekivali. Imali smo ogromnu podršku sa tribina, to je verovatno kod Amerikanaca nateralo na inat, da nas pobede. Verovali smo i kada je bilo 19:15, kada nas je Majstorović kao najiskusniji pokušavao da smiri, da igramo stabilnije, što se po njegovim odlukama nije videlo zbog šuteva koje je uzimao (smeh). Ali, uspeli smo da se vratimo, verovali smo i to se isplatilo", tvrdi zlatni Stojačić.