Vesti iz košarke

Zla sudbina porodice Maravič: Sin legendarnog "Pistol" Pita, preminuo u 42. godini

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.06.2024 13:27
Džoš Maravič iz mlađih dana sa majkom Džeki Maravič i predstavnikom NBA lige AP Photo/Bill Feig, File
Džoš Maravič iz mlađih dana sa majkom Džeki Maravič i predstavnikom NBA lige

Tužne vesti nam stižu iz Amerike, gde je u 42. godini preminuo Džoš Maravič, sin čuvenog "Pistol" Pita Maraviča. Kao i svoj otac, Džoš nas je napustio prerano. Živeo je samo dve godine duže od legendarnog američkog košarkaša srpskih korena, a za sada nije otkriven uzrok smrti.

Iako nikada nije dosegao košarkaške visine legendarnog oca, Džoš Maravič se takođe bavio ovim sportom. Uspeo je i da zaigra na čuvenom Univerzitetu LSU, gde je njegov otac, inače, pravi košarkaški virtuoz, postavio rekord po broju postignutih poena (3.667) od 1967. do 1970. godine. Ali, nikad nije uspeo da se domogne velike scene NBA lige.

"Želeo sam da dođem ovde i učinim svog oca ponosnim. Znam da neću biti zvezda, ali dovoljno mi je da samo budem deo njega", rekao je Džoš Maravič još 2005. godine, kome je otac umro dok je imao svega pet godina.
 

Inaće, "Pistol" Pit Maravič, bio je jedan od najboljih NBA igrača 70-ih godina. Posebno se pamte njegove asistencije - preko glave, kroz noge, iza leđa, što je malo ko video u Americi, a i u svetu pre njega. Dribling mu je takođe bila jaka strana, mnogi su govorili da je bio "Ajverson pre Ajversona", a tokom desetogodišnje karijere beležio je odličnih 24 poena, uz četiri skoka i pet asistencija po utakmici.

Pit Maravič imao je kratku karijeru, posebno se pamti njegova izjava kada je imao svega 26 godina, rekavši da ne želi da provede čitav život igrajući košarku da bi umro od srčanog udara u 40. godini. Što se na kraju i desilo! 

Zla sudbina poigrala se sa njegovim životom i legendarni košarkaš Atlante, Nju Orleansa i Bostona, preminuo je baš u 40. godini dok je igrao basket sa prijateljima u Pasadeni (Kalifornija) od posledica srčanog udara.