Vesti iz košarke

Damnjanović: Grad Beograd i naša zemlja zaslužuju da budu domaćini F4 FIBA Lige šampiona

komentari (0)

Izvor: Tanjug

22.04.2024 16:23
Dejan Damnjanović i Predrag Danilović MN Press
Dejan Damnjanović i Predrag Danilović

Srbija i grad Beograd od 26. do 28. aprila (Beogardska Arena) domaćin je fajnal-fora košarkaške FIBA Lige šampiona. Menadžer Košarkaškog saveza Srbije za organizaciju međunarodnih takmičenja Dejan Damnjanović govorio je samoj organizaciji koja će biti jedinstvena u svetu.

"Počinje finalna montaža svega onoga što je važno, odnosno svega onoga što se ne vidi kada gledate košarku. Grad Beograd i naša zemlja zaslužuju da budu domaćini, bar mi to mislimo koji se bavimo košarkom, u ovom istorijskom momentu. Prva zvanična muška košarkaška utakmica, odnosno četiri biće odigrane na toj vrsti visokosofisticirane podloge. Radi se LED parketu, LED tehnologiji preko koje ide staklena podloga, koja je šest godina testirana u FIBA centru za opremu da bi posle svih analiza dobila status opreme za FIBA utakmice", rekao je Damnjanović za Tanjug.

Na završnom turniru FIBA Lige šampiona učestvovaće španski klubovi Tenerife, Mursija i Unikaha, kao i grčki Peristeri. U petak, 26. aprila u prvom polufinalu od 18 sati će igrati Tenerife i Peristeri, dok će se tri sata kasnije sastati Mursija i Unikaha. Meč za treće mesto i finale su zakazani za nedelju, 28. aprila.

"Najvažniji je kakav je osećaj košarkaša koji su na parketu, odnosno na ovoj podlozi. Sve ono što utiče na igru, odskakanje lopte, svetlost, koja dolazi od LED ekrana, koji se nalaze ispod stakla, momenat klizanja... Kompanija koja je radila taj dizajn vodila je vodila računa o svemu. Istina je da stikeri mogu da prouzrokuju klizanja ili povrede košarkaša što naravno niko ne želi. Staklo koje ide pred LED ekrana ima posebne sitne gravure koje štite košarkaše da ne dođe do proklizavanja. Ta podloga je veoma kompaktna, govorimo i o odskakanju lopte, koje je ravnomerno".

 

 

Zatim je dodatno pojasnio.

"Znate da imamo tzv. mrtve pozicije na parketu posle nekog vremena korišćenja gde lopta neće odskočiti kao što inače odskače. Kod ove podloge to se ne može dogoditi. To je druga stvar, koja je godinama testirana. Sledeća oblast koja je morala da se ispita, je momenat svetlosti koja dolazi od LED ekrana. Posebni difuzori su ubačeni u LED podlogu da razliju svetlost, da ta refleksija svetlosti, koja dolazi odozdo ne utiče na košarkaše".

Damnjanović je istakao da se radi o veoma skupoj tehnologiji.

"Radi se o najnovijoj tehnologiji kada je reč o sportu. To je veoma skupa tehnologija. Niko od od nas ne očekuje da to u bliskoj budućnosti postane standard i da u svakoj dvorani možemo da vidimo takvo nešto. Nisam siguran da je to bliska budućnost, ali možda će se koristiti za desetak godina. Ili za takmičenja koja spadaju u rang najkvalitetnijih i najelitnijih. Ta tehnologija košta preko 1,7 miliona evra".

 

 

Naveo je da su predstavnici nemačke kompanije, koja je vlasnik LED tehnologije, počeli sa montažom parketa u Beogradskoj areni.

"Parket je 40 cm izdignut od 'nule', kako mi kažemo. Samim tim i kompletan sadržaj koji prati organizaciju bi morao da bude na istom nivou (klupe, zapisnički sto...). Takva je tehnologija da zahteva svojevrsnu vrstu hlađenja. Sistem rashlađivanja će biti ispod tog parketa i sa strane postavljen da bi mogao da održi sposobnosti za koje se koristi".

Ulaznice se uveliko prodaju.

"Ovo je mlado takmičenje. Mi vidimo evidentan napredak ovog takmičenja iz godine u godinu. U ovom trenutku, od pet provoplasiranih ekipa iz španske lige, u Beograd dolaze tri. Tu je i trećeplasirani tim iz grčkog prvenstva, Peristeri, koji vodi Vasilis Spanulis. Ovo takmičenje raste iz godine u godinu", zaključio je Damnjanović.