Vesti iz košarke

Embid prekršio obećanje koje je dao Makronu: Obavezao se na vernost Francuskoj, pa izabrao SAD

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.04.2024 20:23
Francuski košarkaš Džoel Embid Tanjug/AP Photo/Matt Slocum
Francuski košarkaš Džoel Embid

Francuski mediji objavili su pismo Džoela Embida koji je pre tri godine poslao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, u kom se obavezao na vernost "trikolorima", naročito za nastupe na predstojećim Olimpijskim igrama.

Ali...

Košarkaš Filaldefije je u međuvremenu promenio odluku, pa će na Igrama u Parizu braniti boje Sjedinjenih Američkih Država.

"Nakon razgovora sa ljudima iz Košarkaškog saveza Francuske, doneo sam odluku. Želim da preduzmem korake kako bih postao ‘naturalizovani’ igrač i tako budem u mogućnosti da budem član ‘plavaca’. Zato ne želim da igram ni za jednu drugu reprezentaciju", napisao je Embid 2021. godine i dodao:

"Nikada nisam nosio boje nijedne reprezentacije. Bila bi mi ogromna čast da se pridružim ovom francuskom timu za učešće na sledećim velikim takmičenjima, pre svega na Olimpijskim igrama 2024. godine".
 

 

 

Budući da su mi Amerikanci ponudili državljanstvo, Embid je u međuvremenu odlučio da zaigra za njih, pa se od nedavno našao na spisku Stiva Kera za takmičenje u Parizu.

Pored Kamerunca, na spisku su i Stef Kari, Tajris Halibarton, Džru Holidej, Entoni Edvards, Devin Buker, Kevin Durent, Džejson Tejtum, Entoni Dejvis, Lebron Džejms i Bem Adebajo.

Podsetimo, Amerika će u Grupi C na Olimpijskim igrama nastupati još i sa Srbijom, Južnim Sudanom i pobednikom kvalifikacionog turnira u Portoriku.