Vesti iz košarke

Sudije u Košarkaškoj ligi Srbije nosiće na grudima "go pro" kamere

komentari (0)

Izvor: Tanjug

11.04.2024 21:47
Košarkaška lopta MN Press
Košarkaška lopta

Sudije Košarkaške lige Srbije nosiće na utakmicama domaćeg šampionata na grudima "go pro" kamere koje će beležiti video i audio zapis, a sve sa ciljem da se regularnost takmičenja podigne na najviši mogući nivo.

Tako će moderna tehnologija koja se koristi na utakmicama NBA i Evrolige biti primenjivana i na mečevima u KLS.

Prvi put ovakvu kameru nosio je arbitar Uroš Obrknežević na utakmici poslednjeg kola KLS između OKK Beograda i Metalca iz Valjeva. Ovaj duel ujedno je poslužio kao test i generalna proba, kako bi ceo sistem bio implementiran već za polufinalne duele plej-ofa Superlige Srbije, a potom i na svim utakmicama u KLS od naredne sezone. Ovako napravljeni audio i video zapisi moći će da se koriste i u promotivne svrhe.

"Gledaoci, a i neposredni akteri utakmica, igrači i treneri biće u prilici da dobiju perspektivu koju sudija vidi i zašto je nešto odsvirano, a nešto nije. Biće omogućen mnogo bolji pogled zašto su neke odluke donete u datom trenutku", rekao je Obrknežević, jedan od naših najboljih sudija.

Obrknežević je dodao da će moći da se čuje i komunikacija između igrača i sudija, trenera i sudija, ali i sudija međusobno.

"Uveren sam da će iz te komunikacije moći mnogo da se nauči o pravilima, što će posebno biti zanimljivo gledaocima. Plan je da kamere budu implementirane u sam dres i to će biti jedan zaista veliki pomak napred", dodao je Obrknežević.

Domaći košarkaški šampionat poslednjih godina napravio je krupne iskorake u organizacionom i kvalitativnom smislu. KLS je prva liga u regionu koja je uvela instant riplej sistem, ali i elektronske zapisnike. Sve to je ispraćeno podizanjem kvaliteta svih timova, ali i uvećanom posetom, a o napretku srpske klupske košarke i znatno većim ulaganjima svedoče i rezultati u ABA 2 ligi gde su naši timovi na kraju ligaškog dela takmičenja ubedljivo zauzeli tri prva mesta.