Vesti iz košarke

Dušan Alimpijević smatra da francusko finale Evrokupa nije slučajno: Bešiktaš nije bio najadekvatniji rival Parizna

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.04.2024 16:05
Dušan Alimpijević, trener Bešiktaša, misli da je Burg bio poželjniji finalista Evrokupa Guliver
Dušan Alimpijević, trener Bešiktaša, misli da je Burg bio poželjniji finalista Evrokupa

Košarkaši Bešiktaša odigrali su očajno zadnju četvrtinu, za deset minuta dali samo četiri i primili čak 24 poena, sami iscrtavši poraz u majstorici polufinala Evrokupa sa Burgom, ali njihov trener Dušan Alimpijević uzroke eliminacije traži (i) mimo tih brojki. 

Srpski stručnjak veruje da je bilo poželjnije francusko finale Pariza i džetala turskog velikana, nego proboj istanbulskog tima do same završnice takmičenje, čijem osvajaču sleduje prekomanda u još jaču i finansijski isplativiju Evroligu. I priča vrlo otvoreno o tome. 

"Svi su videli šta se desilo, tako da je suvišno pričati. Razumem da je ambicija Pariza i cele te organizacije da ide u Evroligu i zasluženo su tu gde jesu, ali pretpostavljam da Bešiktas kao jedini klub koji ih je pobedio nije bio baš najadekvatniji kao njihov rival u finalu. U Sinan Erdemu se jako teško pobeđuje pred 17.000 ljudi, a u ostale dve utakmice ko zna šta može biti", rekao je Alimpijević dan posle meča u kom je njegovoj ekipi dosuđen znatno veći broj ličnih grešaka, a on zbog prigovora u završnici utakmice dobio drugu tehničku i isključenje. 

To, međutim, ne umenjuje njegovo zadovoljstvo pređenim putem, jer je šestoplasirani sastav grupe A u nokaut rundama izbacio favorite Gran Kanariju i Hapoel iz Tel Aviva. Na kraju je malo nedostajalo da i s drugim turskim klubom stigne do finala drugog po rangu evropskog takmičenja, jer je to prethodno uradio sa Bursom. 

"Nismo u ceo Evrokup ušli kao favoriti. Pričamo o klubu koji je prošle sezone u poslednjem kolu izborio opstanak u Superligi Turske. Ušli smo sa ambicijama da budemo što konkurentniji, kao i u domaćem prvenstvu, da to bude magnet za dobre i mlade igrače koji bi hteli možda da nađu mesto u klubu iz prelepog grada, da izaberu Bešiktas pre neke druge sredine. U tome smo i uspeli. Ni plej-of Evrokupa nije bio imperativ. Bilo je, ako se desi, desi se".

Bešiktašu dobro ide i u prvenstvu Turske, gde prati evroligaški tandem Efes - Fenerbahče. 

"Došli smo do plej-ofa Evrokupa, na jednu utakmicu od finala, napunili našu arenu i uradili mnogo lepih stvari. Svi pričaju o mladim igračima drugih timova. Ko od mojih igrača je u zrelim godinama, osim Derika Nidama? Samo on je dostigao ovaj nivo, jer je igrao finale Evrokupa. Nemam apsolutno ništa da im zamerim", jasan je Alimpijević. 

U finalu Evrokupa za sezonu 2023/2024 gledaćemo francuski okršaj između Pariza i Burga. Serija se igra na dve pobede, a termini su 9, 12. i, ako bude potrebno, 17. april.