Vesti iz košarke

Martovsko ludilo dostiže svoj vrhunac: Najgledaniji događaj posle Superbola i NBA finala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.03.2024 19:10
NCAA lopta Guliver/AP Photo/Isaac Hale
NCAA lopta

Martovsko ludilo, odnosno nokaut faza košarkaške koledž lige je jedan od najpopularnijih događaja u Sjedinjenim Američkim Državama. Posle NFL Superbola i NBA finala, završnica ovog takmičenja je verovatno najgledaniji događaj u zemlji.

Ovogodišnje izdanje je pokazalo da su najbolji timovi sa razlogom tako i rangirani. Bilo je iznenađenja, ali su prvoplasirani i drugoplasirani tim iz svake od osam konferencija i dalje u igri, te bi svaki meč koji sledi trebalo da bude zagarantovan spektakl.

Pred nama je "Sweet 16" faza, ili, ukoliko je lakše za razumevanje, osmina finala.

1. Jukon - San Dijego Stejt

Jukon Haskiji su branioci titule i za sada izgledaju nepobedivo. U nokaut fazi su ušli kao drugi najbolji napad i deveta najbolja odbrana celog takmičenja. Iskusni bekovski duo Tristen Njuton - Kem Spenser vodio je Jukon tokom čitave sezone, a njivove sjajne partije pratio je centar Donovan Klingan, koji je neverovatan zaštitnik obruča.

Sa druge strane, San Dijego se oslanja na svoju odbranu, dok u napadu kolo vodi Džejdon Lidi, koji prosečno postiže 21,5 poena po utakmici. Ukoliko San Dijego želi u četvrtfinale, on će morati da povuče i predvodi svoj tim do velikog iznenađenja.

2. Ajova Stejt - Ilinois

Ovo će biti borba najbolje odbrane i najboljeg napada u čitavoj Americi. 

Ajova igra maltene perfektnu odbranu, u poslednjim mečevima zadržali su Kanzas na 57 poena (15 ispod njihovog proseka), Bejlor na 62 (18 ispod proseka) i Hjuston na nestvarnih 41 poen (33 ispod njihovog proseka).

Sa druge strane, Ilinois je fanstatičan napadački tim, koji predvodi Terens Šenon Džunior sa 23,3 poena u proseku i u poslednjih nekoliko nedelja izgleda nezaustavljivo, a konkretno u nokaut fazi beleži 28 poena po utakmici.

 

 

3. Arizona - Klemson

Arizona se iskupljuje svojim navijačima za prošlogodišnje ispadanje u prvoj rundi, a na terenu dominira Kejleb Lav, koji je prvi bek od Benedikta Maturina (igrača Indijana Pejsersa), koji je uopšte i vredan pomena.

Klemson je pokazao zavidan nivo u odbrani u plej-ofu, ali ne treba zaboraviti da se ovaj koledž tokom sezone dokazao kao odličan napadački sastav, a protiv Arizone ih očekuje susret sa fizički mnogo moćnijom ekipom u odnosu na prve dve runde.

4. Severna Karolina - Alabama

Na papiru, ovo će biti duel dva najbolja strelca u Ameirici, sa jedne strane Ar Džej Dejvis (21,3 poena po utakmici), a sa druge Mark Sirs (21,5 poena po meču).

Ipak, prevagu bi mogao da donese Armando Bejkot, talenotavni centar Severne Karoline, koji je u prvom meču nokaut faze imao čak 20 poena i 15 skokova.

Budući da Alabama uglavnom igra sa "small ball" petorkama, Bejkot će morati da preuzme odgovornost, pošto rival praktično nema način kako da ga zaustavi.

Raspored

Osmina fiinala - 28. i 29. mart
Četvrtina finala - 30. i  31. mart
Fajnal-for - od 6. do 8. aprila

5. Market - Severna Karolina Stejt

Severna Karolina Stejt proživljava jednu bajku i svim navijačima koji vole da David pobedi Golijata pružaju mnogo uzbuđenja.

Pobedili su Teksas Teh, a onda i Oukland, a sada ih čeka Market. Centar, Di Džej Burns, deluje nezaustavljivo sa 16,6 poena uz skoro 70% šuta iz igre, dok na perimetru sjajno igra Di Džej Horn, koji trojke pogađa u 40% slučajeva.

Mada, moraće da pobede Market, ekipu koja očajnički želi da se plasira u četvrtifnale, što im nije pošlo za rukom osam godina.

6. Hjuston - Djuk

Djuk igra fenomenalno. "Blu Devilsi" su pobedili Vermont 17 razlike, a onda su u drugoj rundi slavili protiv Džejms Medison Univerziteta, sa čak 38 razlike.

Odbrana Hjustona je bila njihova uzdanica cele godine, ali je pitanje kako će se snaći protiv Djuka i Džereda Mekejna, koji u drugoj rundi imao 30 poena uz osam trojki, a Djuk će imati i prednost pod košem, pošto Hjuston nema pravo rešenje za Kajla Filipovskog, koji igra sjajno cele godine.

 

 

7. Perdu - Gonzaga

Amerikanci bi rekli "must watch", a mi "derbi kola". To je upravo susret ovih velikih Univerziteta.

Centar Pedua je ni manje ni više nego Zek Edi, reprezentativac Kanade koji je prošlog leta sa klupe gledao Aleksu Avramovića i Bogdana Bogdanovića kako dominiraju protiv njegove selekcije, ali je bilo jasno da njegovo vreme tek dolazi.

Ovaj igrač je tokom sezone beležio 24,5 poena i 12,1 skokova po meču, uz dve, tri blokade što mu je donelo trofej za najboljeg igrača u SAD. Edi je visok preko 224 centimetara i predstavlja nerešivu enigmu za sve rivale.

Nimalo lak zadatak nije pred Gonzagom, koja će se verovatno osloniti na Rajan Nemharda, beka koji je ove sezone pokazao da je spreman za velika dela i predvodio je "Buldoge" do statusa sedmog najboljeg napada u zemlji.

8. Tenesi - Kriton

Kriton je odigrao utakmicu turnira u prethodnoj rundi, u kojoj je posle dva produžetka nadigrao Oregon Dakse.

Kriton u svom timu ima odličan trio koji čine Bejlor Širmna, Trej Aleksander i Rajan Kalkbrener. Njih trojica odlično sarađuju i kombinovano postižu 53,4 poena po utakmici.

Tenesi nije toliko dobar u odbrani, ali ako budu na nivou u napadu, nema sumnje da će biti bliži pobedi.