Vesti iz košarke

Svetislav Pešić: Od Jokića preko "Dubaija" do Olimpijskih igara i Gruzije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.02.2024 23:30
Selektor Srbije Svetislav Pešić MN Press
Selektor Srbije Svetislav Pešić

Selektor Srbije Svetislav Pešić govorio je na konferenciji za medije posle pobede "orlova" nad Finskom (77:61) na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Time je preskočena prva prepreka u grupi B, gde se nalaze još selekcije Danske i Gruzije, koja će, ujedno, za tri dana biti naredni rival Srbije u Tbilsiju.

Skandinavska selekcija doputovala je u Beograd bez prve zvezde Laurija Markanena, a njegovo odsustvo na parketu se itekako osetilo. Srbija je iskoristila razliku u visini, možemo reći - i u kvalitetu, a ključnu razliku napravila je u finišu treće i početkom poslednje četvrtine neverovatnom serijom 28-3.

Posle utakmice na konferenciji za medije selektor Pešić odgovarao je na pitanja novinara, a jedno od najzanimljivih ticalo se Nikole Jokića i njegove odluke da ne igra za reprezentaciju.

"Pričam i ja sa Jokićem često i sa svim koji nisu bili ovde. Nikola je prošle godine odigrao više od 100 utakmica, nije bio spreman ni fizički ni psihički. Kada odlučiš da igraš za reprezentaciju Srbiju, od vrhunskih igrača se očekuje samo zlatna medalja. Oni za to moraju da budu spremni i mentalno i fizički i ako nisu, neće moći to da iznesu. Ako nije spreman, bolje da ne igra. Nadam se da će biti spreman, ali rano je o tome."

Medije je takođe zanimalo da li je istina da će preuzeti klub iz Dubaija, koji dobija sve veću popularnost u Evropi.

"Pred nama su Olimpijske igre, šta će biti dalje ne znam. Ne planiram. Ako mislite na Dubai - ne planiram. Očekuju nas Ol, svi žele da igraju, Šansa nam je dobra da napravimo tim. Posle toga ne planiram ništa", rekao je Pešić i nastavio:

"Ne folimam, ne znam da li ću biti trener uopšte. Doći će vreme kad moram da kaže - dosta je bilo. To što u Dubaiju imam prijatelje i pomažem, ali da li ću biti trener - ne znam".

Osvrnuo se Pešić i ka igračima, tačnije, onima koji pretenduju za odlazak na Olimpijske igre.

"Nemojte previše da se brinete, kad se ja ne brinem. Ovo su kvalifikacije za Evrobasket, a, nijednog momenta nema kvalifikacija igrača za Olimpijske igre, svi oni, ja bih posvetio vidim ovde neka poznata lica koja nas prate, koja prate nas otkad sam došao da budem selektor od novembra 2021. godine, kad smo igrali sa Letonijom kad je bilo 1.500 gledalaca ovde, pa sad vi pogledajte šta su ti momci uradili za dve godine, pa je sad rasprodata dvorana. Očigledno je da se nešto desilo, ne samo u smislu rezultata, već i želje da igrači daju maksimum kad je u pitanju odnos prema reprezentaciji, dosta je teško, ja stalno pričam, ne da tražim izgovore, iako ja uvek štitim igrače, ali ne u mom smislu.

Sve se to promenilo, evo vidite, koliko traje sezona i koliko će trajati sezona, tamo negde do sredine i u nekim zemljama do treće nedelje juna, a, početak na Olimpijskim igrama je 27. juna, treba ti momci da se odmore i treba malo da treniramo da se pripremimo. Ne znamo šta će se sve dešavati, nema kvalifikacija kod mene, ja ih pratim, ja puno razgovaram, ja ne mogu trenirati, ali treniram kroz posete, razgovore, menjamo iskustva, trudim se da pomognem da ovu godinu iskoriste da budu malo bolji igrači da neke stvari poprave i to je to.

Radujemo se da smo imali tu priliku da budemo ovde na pripremama zajedno i sada da gledamo ono što nas čeka, to znači da igramo protiv iskusne ekipe, biće rasprodata dvorana, oni su izgubili od Danske i svi se čude da li oni igraju. Igra se tamo, mi jesmo osvojili dosta titula u prošlosti, ali svi napreduju, pred nama je novi izazov u Gruziji da vidimo šta možemo da uradimo i da vidimo to još jedno iskustvo za mene i za ekipu i za svakog pojedinca da napravimo ako je moguće da i tamo pobedimo, to bi nam bio cilj", rekao je između ostalog selektor Pešić.