Vesti iz košarke

"Orlovi" započeli let ka EP: Srbija bolja od Finske na startu kvalifikacija u Beogradu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.02.2024 21:59
Košarkaš Srbije Luka Mitrović MN Press
Košarkaš Srbije Luka Mitrović

Košarkaška reprezentacija Srbije napravila je prvi korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo, pošto je na startu kvalifikacija u Beogradu savladala selekciju Finske rezultatom - 77:61 (17:20, 19:14, 22:17, 19:10).

Vrlo dobra skandinavska selekcija pružila je dostojan otpor Srbiji tokom prve tri četvrtine. U dva navrata bila je i nadomak dvocifrene prednosti, ali je iskustvo srebrnih "orlova" iz Manile, na kraju, presudilo. Ekipa Svetislava Pešića nije blistala večeras. Slaba je bila realizacija sa penala (22/32). Igra u reketu tokom prvog poluvremena nije obećavala, ali je sve sitne greške nadomestila dobrim brojkama u skoku (37), koje su uz 19:3 seriju u drugoj polovini treće četvrtine, odlučile utakmicu.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Luka Mitrović sa 19 poena. Aleksa Avramović dodao je 18. Vanja Marinković i Dušan Beslać po sedam, dok je u odsustvu prve zvezde Finaca Laurija Markanena, najraspoloženiji bio u gostujućem timu bio Mikael Jantunen sa 11 poena. Srbija je tako upisala prvu pobedu u grupi G i u narednom kolu, za tri dana, sastaće se sa Gruzijom u Tbilisiju, koja je ranije u toku večeri izgubila od Danske 75:69. 
 

 


 

 

Susret u "Pioniru" nije počeo po volji domaćih navijača. Ušla je Srbija po malo letargično u meč. Falilo je više kreativnosti u napadu i bolje komunikacije u defanzivi. Naročito na niskom postu, pa je Finska, na krilima Maćunija, već sredinom uvodne četvrtine stigla nadomak dvocifrene prednosti (13:5). Ispostaviće se ipak da je vođstvo rivala bilo kratkoh daha.

"Orlovi" su se ubrzo konsolidovali u napadu i serijom 12:2 u režiji Mitrovića i Marinkovića, okrenuli rezultat na svoju vodenicu (17:15), da bi poenima Jantunena i Valtonena, Finska ipak otišla na mali odmor u blagom plusu (20:17). Druga čevrtina odigrana je po uzoru na prvu - sa dosta prekida, faulova i nešto veće gužve u reketu, a u takvoj konstalaciji stvari, bolje se snašla ekipa Svetislava Pešića. 

Blistali su "orlovi" na ofanzivnom skoku (10 do poluvremena). Podigli su procente sa poludistance. Koliko-toliko, zaustavili su rivala na liniji 6.75 i njihov šut za tri poena, koje je, uzgred, najjače oružje Skandinavca u poslednje vreme otkako nema Laurija Markanena, da bi na veliki odmor, Srbija otišla sa prednošću od 36:34.
 

 

 

Dolaskom drugog poluvremena, stigli su i neki prazni minuti u igri "orlova". Zbog nešto agresivnije odbrane, Srbija je rano upala u problem sa ličnim grešakama, da bi nakon svega jednog pogođenog šuta iz igre u prvih četiri minuta treće deonice, Finska iskoristila sušni period domaćina i serijom 14:3, mahom sa penala, stigla do najveće prednosti na utakmici - 48:39.

Ali...

Kada je bilo najpotrebnije, pojavio se Avramović. Uz Marinkovića i Mitrovića, košarkaš Partizana režirao je 9:0 seriju za Srbiju (48:48), koja je u finišu četvrtine, ipak uspela da anulira neke greške sa starta deonice i pred odlučujućih 10 minuta uđe u suficitu (58:51) I to posle 19:3 serije od šestog minuta treće deonice!

Nastavak susreta protekao je u sličnom ritmu, a kada su u listu strelaca počeli da se upisuju Beslać i Petrušev, Srbija je u jednom trenutku stekla do tada maksimalnih 67:51, nakon čega se već nazirao pobednik. 

Podsetimo, tri prvoplasirane ekipe u grupi izboriće mesto na kontinentalnom prvenstvu, dok je Finska već obezbedila vizu za Evropski šampionat kao jedan od domaćina takmičenja.

Kvalifikacije za Eurobasket 2025

Grupa G

Danska - Gruzija 75:69

Srbija - Finska 77:61

 

Standings provided by Sofascore