Vesti iz košarke

Meč sa Amerikancima zavarao Litvance: Šef Čačana verovao u pobedu Srbije

komentari (0)

Izvor: Tanjug

05.09.2023 20:58
Meč sa Amerikancima zavarao Litvance: Šef Čačana verovao u pobedu Srbije MN Press

Trener košarkaša Borca Dejan Mijatović izjavio je danas za Tanjug da je košarkaška reprezentacija Srbije zaslužila da se plasira u finale Mundobasketa. Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva, pošto je danas u Manili u četvrtfinalu Mundobasketa pobedila Litvaniju rezultatom 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13).

"Znate kako, javnost uvek ima jedno određeno mišljenje, a struko možda drugo. Važan je ovaj plasman u polufinale Svetskog prvenstva za srpsku košarku. Plasirali smo se među četiri najbolje selekcije na svetu, iako je ova reprezentacija ispraćena sa dosta skepticizma. Znamo svi šta se dešavalo", istakao je Mijatović.

Kaže da mu je drago zbog momaka koji su pokazali jedinstvo na utakmicama.

"Kada vratimo istorijat svetskih i evropskih prvenstava, uvek u ovakvim situacijama funkcionišemo najbolje. Velike čestitke i stručnom štabu na pripremljenoj utakmici, na fenomenalnoj koncentraciji od prvog minuta. Prvenstveno u fazi odbrane i pokazalo se ono pravilo, da reprezentaciju uvek čini skup najboljih pojedinaca koji funkcionišu kao tim. Velika imena nisu garant", konstatovao je Mijatović.

Trener Borca ističe da je selekcija Srbije vrlo nezgodna zbog velikih igrača, kao i spoljne linije koja je odlična.

"Milutinov je najbolji visoki igrač u Evropi, kada se gleda učinak na obe strane terena. Posebno bih apostrofirao Bogdana Bogdanovića i Stefana Jovića, koji imaju iskustvo igranja ovakvih utakmica. Mislim da je to nijansa koja presuđuje. Nakon pada posle Italije, imali smo meč koji odlučuje o prolazu. Imamo Bogdanovića koji ima te atribute lidera. Znam da ima mentalnu snagu da se vrati posle loših utakmica. Imamo hijerarhiju u reprezentaciji, gde svako radi svoj posao. Litvance je meč sa Amerikom zavarao, da će sa nama lako. Mi smo maksimalno ušli u utakmicu i zatvorili sve prilaze košu", izjavio je Mijatović.

U polufinalu srpski košarkaši će igrati sa boljim iz duela Kanade i Slovenije. Mijatović smatra da će polufinala utakmica biti neizvesna, koji god da bude protivnik Srbije.

"Kanađani su pokazali protiv dve evropske selekcije da imaju probleme. U potencijalnom meču sa njima mnogo će toga zavisiti od individualne odgovornosti naših igrača u odbrani. Takva je Kanada, bez klasične petice. Dosta šire u napadu i šutiraju za tri poena", rekao je on.

Kako je naveo, mnogi priželjkuju Sloveniju, ali oni sa Dončićem imaju izgrađen profil igre.

"Nama takve selekcije ne odgovaraju, premazaniju su od Kanade. Očekujem neizvesnu utakmicu, koji god da protivnik bude. Ja uvek citiram Dejana Bodirogu kada je reprezentacija u pitanju. Da bi nacionalna selekcija funkcionisala, moraš da otkineš deo sebe i daš reprezentaciji. Mislim da ovaj tim jeste na tom putu, kao onaj iz 2002. godine. Ovi momci mogu da idu do kraja. Zaslužili su da idu do kraja", zaključio je Mijatović.