Nikola Jokić

Nikola Jokić ekskluzivno za Arena sport: Kad završim karijeru shvatiću šta sam uradio

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.06.2023 19:32
Nikola Jokić ekskluzivno za Arena sport: Kad završim karijeru shvatiću šta sam uradio TV Arena sport/ Screenshot

Nikola Jokić je sa Denverom ispisao istoriju, prva titula je stigla u franšizu posle 47 godina. Fantastičnu sezonu je srpski as završio na spektakularan način, ispisao je neverovatne brojke u finalnoj seriji, uradio nešto što niko pre njega nije. 

I sve to nije promenilo skromnog asa iz Sombora, koji je danas sa porodicom uživao u paradi u Denveru pred više stotina hiljada ljudi. Ekskluzivni intervju za TV Arena sport datom Edinu Avdiću i Nenadu Kostiću započeo je kao konferenasije. 

"Mogu ja da otvorim priču? Naterali su me da stavim ovo ovde", rekao je Jokić, pokazujući pehar u rukama.

Edin ga je podsetio na komenetar koji je često davao "otkud ja znam jer ništa nisam osvojio".

"Sad ja znam. Praviću se pametan", uzvratio je šeretski Nikola.

I nastavio.

"Sad mi ovo ne znači ništa. Možda kada završim karijeru i svi mi, možda ćemo se osvrnuti na ovaj momenat. Sigurno jeste lep momenat, emocije. Moram da istaknem da nije jedan čovek zaslužan. Organizacija, tim, oni su nas doveli ovde".

Šta vam je prolazilo kroz glavu kada se peta utakmica završavala?

"Odradili smo posao, možemo ići kući. Stvarno je takav bio osećaj. Sav taj pritisak i očekivanja su pala, svi su nas videli kao favorita, ali već sam rekao da u finalu nema favorita. Kad su svirali kraj, kad sam video saigrače pored sebe kako se raduju shvatio sam da smo uradili nešto bitno i veliko za sve nas".

Bila je teška utakmica, na tajm-autu si bio ljut?

"Kad pogledate taj momenat utakmice, šutirali smo trojke, imali kontre četiri na tri, tri na dva, mislim da smo mogli da budemo mnogo mirniji u završnici. Rezultat 94:89, bila je evropska košarka, nismo mogli da pogodimo ni mi ni oni. Možda smo mi imali otvorenije šuteve u odnosu na njih. Naša greška su bile izgubljene lopte, ja sam imao dva na jedan sa Adebajom a ja loptu bacio u aut. Sad je lako pričati, jednostavno je skroz kad malo razmišljaš. Ali, zato je košarka savršena igra, živa stvar, grešiš, opet možeš da popraviš tu grešku u odbrani".

U jednoj takvoj utakmici gde se teško postižu poeni imao je 80 odsto šuta iz igre?

"Iskreno, imao sam takve utakmice ranije gde nisam uzimao mnogo šuteva, ali su svi bili efikasni. Imao sam dva bezveze faula, nepotrebno. Možda nisam u utakmicu hteo da uđem agresivno, da mi utakmica sama dođe. Polako, polako dobijao sam otvorene šuteve, Džamal je pogodio važan šut pa smo otišli na pet. Oni su promašili trojku, Džimi je dao dve-tri trojke zaredom imao i onaj faul na troci o kojoj možemo diskutovati. Na kraju i to nas toliko nije omelo. Brzo smo okrenuli sve u našu korist".

 

 

Srbija ima mnogo košarkaških legendi, ali si ti prvi igrač kao glavni igrač tima uzeo šampionski prsten?

"Težak zadatak. Sada sam pogledao poruke. I Varda i Novica, Vasa, svi koji su samnom igrali u Megi poslali su mi poruku. Imali smo legende, mi smo jedna košarkaška zemlja. Uvek smo imali velike igrače".

Svetstan šta si napravio.

"Ne znam, kad završim karijeru, kad se osvrnem reći ću "vau". Mislim, ne smeš da se opustiš jer ako to uradiš odmah si pao za jednu stepenicu. Pitaju me - što nisi reagovao? Ne smem, ne dozvoljavam sebi da izađem iz fokusa."

Ljudi kažu, kada se uloži mnogo napora, kada se dođe do cilja čovek se oseti ispražnjeno.

"Stvarno je tako, možda sam umoran, ispražnjen. Kada se sve slegne shvatićemo šta smo uradili. Prvi put u istoriji franšize doneli smo titulu. Niko nije ni mislio da ćemo dogurati dovde, sigurno će se taj neki efekat ostiti među igračima kada prođe neko vreme."

Kad se meč završio koga si prvo tražio pogledom?

"Samo sam stao i rekao "dobro je, sad možemo kući". Video sa braću, ženu i ćerku na tribinama i oni su se "drali" kao da" nisu normalni". Brat me digao. Kada sam video njihove reakcije shvatio sam da smo uradili nešto veliko".

Za kraj su se Edin i Kole zahvalili za drugarstvo i gostoprimstvo, a Jokić je u svom stilu uzvratio:

"Platićete neki sladoled u Beogradu"...

Doviđenja do sledeće godine. I možda nove titule.