Nikola Jokić

Kada Nikola igra u reprezentaciji, rezultat nije izvestan: Kako je tim sa Jokićem izgledao prethodnih godina?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.06.2024 18:21
Nikola Jokić, nalazi se na spisku selektora Srbije, Svetislava Pešića. MN Press
Nikola Jokić, nalazi se na spisku selektora Srbije, Svetislava Pešića.

Danas nam je selektor Svetislav Pešić saopštio na koje reprezentativce računa za predstojeće Olimpijske igre, a svim ljubiteljima košarke u Srbiji svanulo je kada su videli ime Nikole Jokića na spisku. Naravno, još uvek se čeka potvrda aktuelnog MVP igrača, ali niko ne može da porekne da je u pitanju pozitivan signal. 

Spisak Svetislava Pešića 

Vasilije Micić, Aleksej Pokuševski, Bogdan Bogdanović, Nikola Jović, Nikola Jokić, Vladimir Lučić, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Filip Petrušev, Nikola Milutinov, Dušan Ristić, Aleksa Avramović, Ognjen Jaramaz, Dejan Davidovac i Uroš Plavšić.

Do sada smo imali prilike da Nikolu gledamo na dva velika takmičenja. Prvi put se to desilo upravo na Olimpijadi, ali tada u Riju. Te 2016. godine, Somborac još nije bio izgrađeno ime u NBA ligi. Tek se probijao u redovima Denvera, a dovoljno govori podatak da tada nije zabeležio nijedan tripl-dabl učinak u najjačoj ligi sveta.

Ipak, već je imao zapažene uspehe. Učestvovao je na utakmici "zvezda u usponu", a takođe je izabran i za člana najbolje petorke rukija. To leto je učestvovao i kvalifikacijama za Olimpijske igre u Beogradu, a naš nacionalni tim je odveo na završno takmičenje kao MVP pomenutog turnira. 

MN Press

Nikola Jokić u dresu reprezentacije Srbije

Kada je došlo do famoznog takmičenja u Riju, Nikola se i te kako pokazao. Iako se nismo predstavili u najsjajnijem svetlu u grupnoj fazi, "Orlovi" su prošli sa negativnim učinkom (2-3), a Jokić se posebno istakao na meču sa Sjedinjenim Američkim Državama, kojima je ubacio čak 25 pet poena na utakmici (poraz našeg tima sa tri koša razlike) i bio najbolji igrač na terenu. 

Wikipedia/Printscreen

Stanje u Grupi A na Olimpijskim igrama 2016. godine

U narednoj fazi su nas dočekali Hrvati, koji su iznenađujuče prošli kao prvoplasirana reprezentacije iz Grupe B. Komšije su imale velika očekivanja, ali tada je naša reprezentacija podigla tempo, i bila bolja sa tri poena više (86:83). Meč je mogao i ubedljivije da se završi da "vatreni" nisu vrlo dobro odigrali poslednji kvartal u velikom naletu. Nikola je bio jedan od najboljih igrača na terenu sa 12 poena kraj svog imena. 

Srbija će kasnije pobedom protiv Australije, i porazom u finalu od rivala iz grupe, Amerike, osvojiti srebrnu medalju, a Jokić će nagovestiti da može biti najvažniji reprezentativni šraf u nadolazećim sezonama, što će se pokazati kao u najmanju ruku ambivalentna tvrdnja. 

Nekih tri godine kasnije, uloge su se prilično zamenile. Džoker je postao Ol-star igrač, vođa NBA franšize, uvršten u najbolju petorku lige, a na njegov odziv selektoru Aleksandru Đorđeviću se gledalo kao na zalog za osvajanje medalje. Naš nacionalni tim je ubedljivo projurio kroz grupu sa Angolom, Filipinima i Italijom bez poraza, ali je očigledno bilo da nešto u Jokićevom navikavanju na sistem nije tako dobro. Često se u toku turnira nalazio na poziciji četri, što mu nije odgovaralo, naročito zato što je u tom momentu bio značajno manje pokretljiv od drugih krila koja su često u napadu umela da nadomeste nedostatak snage u odnosu na Somborca, svojom brzinom u nogama i rukama. 

Wikipedia/Printscreen

Stanje u Grupi D na Mundobasketu 2019. godine

Sledeća grupna faza je donela poraz od Španaca ali i konačnu kvalifikaciju u eliminacionu rundu. Inače, a ovom meču su se jasno videle prve pukotine u timu, kao i nerazumljivo (pre)oslanjanje na Bogdana Bogdanovića, koji je i pored širokog igračkog kadra, čitav turnir delovao opterećeno. Sama statistika da je "BB8" bio najefikasniji u sve tri kategorije na ovom meču (26 poena, 10 skokova, 6 asistencija), svedoči koliko se Đorđević oslanjao na igre košarkaša Atlante. 

Wikipedia/Printscreen

Stanje u Grupi J na Mundobasketu 2019. godine

Krah našeg tima dolazi u četvrtfinalu. Neočekivano, Argentina predvođena veteranom Luisom Skolom, odnosno evropskim zvezdom Fakundom Kampacom, šokirala je naš tim pobedom rezultatom 97:87. Iako je Jokić imao najviše skokova i asistencija na meču, te čak zabeležio i dabl-dabl, mora se priznati da su "Gaučosi" prilično lako došli do trijumfa. Odrazio se ovaj neuspeh na naš tim, a kao kasnija posledica se može gledati rastanak sa selektorom Aleksandrom Đorđevićem.  

MN Press

Nikola Jokić u dresu košarkaške reprezentacije Srbije

Poslednji put smo Nikolu u reprezentativnom dresu gledali na Evropskom prvenstvu 2022. godine. Naš tim je bez poraza prošao (uistinu laku) grupnu fazu da bi potom došlo do osmine finala sa Italijanima - timom koji se pokazao kao kost u grlu "Orlova" u poslednjih nekoliko godina.

Wikipedia/Printscreen

Grupa na Evropskom prvenstvu 2022. godine

Selekcija predvođena Đanmarkom Pocekom bila je bolja od našeg tima sa 94:86, a monstruozna partija Nikole Jokića od 32 poena, 13 skokova i četiri asistencije se pokazala kao nedovoljna za trijumf. Odbrana jednostavno nije funkcionisala na ovom meču, dok su Italijani sa Markom Spisom, Nikolom Melijem, Simoneom Fontekijom, i Akileom Polonarom (koji su zajedno ubacili čak 15/16 trojki našeg protivnika na utakmici) i njihovom dalekometražnom paljbom, maltretirali naš tim i izbacili ga sa turnira.

Pokazalo se istorijski da naš tim posle inicijalnog učinka sa MVP igračem NBA lige, nije imao toliko uspeha, ali to ne treba nikoga da zavara, Jokić će biti vanredno pojačanje ukoliko potvrdi dolazak, naročito sada na apsolutnom vrhuncu karijere.