Nikola Jokić

Novi brejk u Majamiju, Denver i Jokić na korak od istorije: Nagetsi na pogon Gordona do 3:1 u finalu NBA lige!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.06.2023 05:11
Novi brejk u Majamiju, Denver i Jokić na korak od istorije: Nagetsi na pogon Gordona do 3:1 u finalu NBA lige! Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee, File

Novi brejk Denvera u Majamiju! Ekipa iz Kolorada slavila je i u drugoj utakmici finalne serije u gostima i sada se nalazi na korak od istorije! Nikoli Jokiću i družini fali samo jedna pobeda do prve, istorijske titule Nagetsa, a šansu da završe posao i krunišu bez sumnje najboju sezonu u istoriji, imaće pred svojim navijačima u noći između ponedeljka i utorka - 108:95 (20:21, 35:30, 31:22. 22:22).

Ključ pobede Denvera, osim Nikole Jokića, koji je završio utakmicu sa 23 poena, 12 skokova i četiri asistencije, bio je sjajni Eron Gordon. Momak koji je uglavnom zadužen za defanzivne zadatke Nagetsa, odigrao je verovatno i najbolju partiju otkako je stigao u Kolorado. Bio je nerešiva enigma za odbranu Hita tokom većeg dela meča, naročito u trećoj četvrtini kada su gosti napravili ključnu prednost, a fenomenalnu partiju krunisao je sa 27 poena, šest skokova i isto toliko asistencija.

Osim pomenutog dvojca, istakao se i Brus Braun, koji je sa klupe postigao 21 poen. Džamal Marej je uprkos skromnom šuterskom učinku, zabeležio 15 poena (5/17) i 12 asistencija, postavši prvi istoriji kome je pošto za rukom da u finalu NBA lige ima četiri utakmice sa 10 ili više uspešnih dodavanja. Majkl Porter Džunior se tradicionalno mučio na startu, ali je u nastavku ipak došao do dvocifrenog učinka (11), dok su listu strelaca Majamija predvodili Džimi Batler i Bem Adebajo sa 25, odnosno 20 poena.

 

 

Denver je sa boljom energijom otvorio utakmicu. Od starta je ušao u solidan napački ritam, gde su gosti ubrzo poveli 7:2, pa zatim i 18:11 posle nekoliko učinkovitih napada Mareja i Jokića, da bi u finišu uvodne četvrtine usledila blaga šuterska kriza, što su izabranici Erika Spolstre umeli da iskoriste. Pre svih Batler, koji je sa poludistance pronalazio rešenja za Majami. Postigao je čak devet poena u prvih 10 minuta za preokret i vođstvo domaćina - 21:20.

Druga četvrtina igrala se u serijama. Dok je Jokić provodio vreme na klupi zbog male povrede zgloba, koju je zaradio na startu utakmice, Nagetsi su zahvaljujući fenomenalnoj roli Gordona stekli i devet poena prednosti u ovom delu meča (54:45). Sve je išlo od ruke izabranicima Majka Melouna. Kretnja lopta je bila na prepoznatljivom nivou, a kako su igrali Jokić i družina, utisak je da su mogli da odu i na odmor sa ubedljivijom prednošću, ali je Lauri u završnici poluvremena odigrao dobro i smanjio razliku na podnošljivih 55:51.

U scenariju sličnom kao iz prethodne utakmice, Denver je furiozno otvorio treću četvrtinu. Marej je počeo da se upisuje na semafor, kao i Porter Džunior, koji se odrekao šuta sa distance i rešenja tražio pod reketom. Jokić je tradicionalno, sjajno obavljao ulogu organizatora, pa je sredinom treće četvrtine prednost ekipe iz Kolorada porasla i na +13 (74:61). 
 

 

 

Majami je delovalo potpuno izgubljeno na terenu većim delom ovog perioda. Iako su solidno čuvali Jokića na visokom postu, nisu imali rešenja za Gordona, koji je atraktivnim prodorima terorisao čuvare pod obručima. Uz to, loše su branili šut na perimetru, odakle su Nagetsi ubacili 50 odsto trojki (10/20) do početka odlučujuće četvrtine (86:73). I, sudeći po stanju na terenu, delovalo je kao da su i bezizlanzoj situaciji. Ali, ubrzo se stvari menjaju u njihovu korist, petom ličnom greškom Jokića početkom odlučujuće deonice.

Na devet minuta do kraja, srpski centar je izašao sa terena, što se odmah i odrazilo na rezultat na semaforu. Gotovo četiri minuta trajao je sušni period Nagetsa, dok su na drugoj strani blistali Batler i Robinson sa poludistance. Majami je zatim prišao na 86:81, pa i na 91:85. Ali, prema svemu sudeći, nisu imali energije da izdrže do kraja. U periodu kada je Jokić bio na klupi, Denver je dolazio do zlata vrednih poena sa perimetra. Marej je pogodio važnu trojku, kao i Grin, a kada je bilo potrebno Braun i Gordon su izmišljani poene u reketu, što je uz agresivnu odbranu ekipe iz Kolorada u ključnim trenucima, i odlučilo pobednika.

Gosti su izdržali nalete Majamija u finišu i zahvaljujući odličnim rešenjima u napadu sačuvali prednost i poveli 3:1 u finalnoj seriji. Naredni duel se igra u noći između ponedeljka i utorka u Koloradu, kada će Jokić i družina imati "prvu meč" loptu za titulu. Utakmica počinje u 02:30 časova, uz direktan prenos na TV Arena 1 Premium.