Nikola Jokić

Nikola Jokić ekskluzivno za TV Arena sport: Igramo dobro kod kuće, koševi u Denveru mora da su drugačiji

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.06.2023 02:25
Nikola Jokić ekskluzivno za TV Arena sport: Igramo dobro kod kuće, koševi u Denveru mora da su drugačiji TV Arena sport

Finalna serija između Denvera i Majamija, koja će odlučiti novog šampiona NBA lige startuje u noći između četvrtka i petka s početkom u 02:30 časova, uz direktan prenos na TV Arena 1 Premium.

Kao i prethodnih sezona, ekipa TV Arena sport je na licu mesta, odakle će izveštavati komentatorski dvojac Nenad Kostić i Edin Avdić, koji će pored ekskluzivnog sadržaja, slati i razne zanimljivije intervjue, a specijalno za naše čitaoce napravili su jedan sa možda i najboljim košarkašem današnjice - Nikolom Jokićem.

As Denvera i njegovi Nagetsi napravili su sjajan rezultat ove sezone. Regularni deo završili su na prvom mestu Zapadne konferencije, a odličnu formu potvrdili su u plej-ofu, gde su preko Minesote, Finiksa i Lejkersa, došli do svog prvog finala u istoriji.

"Dočekali smo Majami u finalu. Imali su dugu seriju sa Bostonom, što može u neku ruku da pomogne i nama u borbi za titulu. Radi se o ekipi koja je izuzetno agresivna i borbena u odbrani. Imaju igrače koji mogu da preuzimaju pozicije od 1-5. Dinamični su u napadu, stalno se kreću i gotovo svi imaju poene u rukama. Teška je ekipa za `skautiranje` i ako pogledate naša dva prethodna duela, videćete da su sve to bili egal mečevi", rekao je Nikola Jokić ekskluzivno za TV Arena sport i podvukao da je pobeda u prvom meču od krucijalnog značaja za nastavak serije.

Tokom čitave sezone Denver igra sjajno kod kuće, a u prilog toj činjenici govori i podatak da su Nagetsi jedini neporaženi tim u plej-ofu pred svojim navijačima sa učinkom 8:0.

"Stvarno igramo dobro u svojoj dvorani. Ne znam dal je to zbog publike, nadmorske visine ili su koševi nešto drugačiji kod nas (smeh). Međutim, ne treba tako lako otpisati Majami na gostovanjima. Oni su dobili većinu utakmica na strani, tako da, videćemo... Biće ovo zanimljiva serija."

Igre Nikole Jokića u plej-ofu bile su impresivne, zbog čega je često dobijao hvalospeve javnosti u NBA ligi, ali prema njegovim rečima, ništa od toga ne bi bilo moguće da nije imao podršku saigrača.

"Sigurno sam malo bolje odigrao ovaj plej-of. Igram više minuta, lopta je više u mojim rukama. Igramo jedni za druge i trudimo se da uvek izgradimo najbolju poziciju za šut. Nekad se ja nađem u takvoj situaciji, nekad neko drugi, ali najvažnije je da verujemo jedni drugima, gde god lopta završila... Uglavnom su sve oči uprte u mene, naravno tu je i Džamal Marej. Ali, generalno svi igraju sjajno. Brus Braun je fenomenalan, kao i Kentavijus Kouldvel-Poup koji se naročito pokazao u seriji protiv Lejkersa. Smatram da imamo dobar tim, svaki igrač nam mnogo znači i verujem da imamo odgovor na klupi za svako iznenađenje protivnika."

 

Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

 

Iako su tokom čitavog plej-ofa, rivali pokušavali raznim preuzimanjima da izbace srpskog centra iz svoje sigurne zone, Nikola Jokić se uvek vešto prilagođavao taktikama protivnika, a za takav scenario zaslužan je trenerski staf Nagetsa, predvođen Majkom Melounom.

"Za veliki deo našeg uspeha zaslužan je naš trenerski staf, koji je takođe odigrao veliku ulogu u​ 'bablu', zbog čega smo se, između ostalog, i vratili u dva navrata posle 1:3. Uvek želimo da se nadograđujemo, trudimo se da ispravljamo greške u našoj igri, čak i na utakmicama na kojima pobeđujemo. Kada smo igrali protiv Lejkersa, oni su se često rotirali u odbrani. Preuzimanjima su pokušavali da poremete našu igru, ali smo odgovorili na pravi način i velike zasluge za to idu našem trenerskom stafu."

Dvostruki MVP je potom govorio o osnovnim razlikama u igri Lejkersa i Majamija

"Lejkersi nisu igrali zonu protiv nas, što je, inače, taktika koji koristi Majami u određenim situacijama. Igraju jako čvrsto u odbrani, prave agresivne blokove i zbog takvog pristupa prema igri, važe za ekipu koju je teško pobediti. Tome u prilog ide činjenica da su se nekoliko puta vratili u plej-ofu, kad su gubili sa 10 ili više razlika u poslednjoj četvrtini. To je ekipa koja nikad ne odustaje i gotovo stalno igra isto, što je mozda i njihov najveći kvalitet".

Loš finiš regularne sezone, ostavio je traga sumnje u taboru Nagetsa, ali je takav scenario ujedno i podigao atmosferu u ekipi i želju za velikim rezultatima.

"Poštujem svakog protivnika, protiv koga god da igram, mislim da je najboji na svetu. Otud i moj blagi pesimizam. Dve-tri utakmice pred kraj regularne sezone smo odigrali poprilično loše. Sve je to počelo na klimavim nogama. Imali smo i malu sreću da je Minesota imala problema sa povredama. Ali, taj težak period nas je izdigao kao tim, što smo pokazali u seriji protiv Lejkersa, koga smo dobili sa 4:0."

Za raznovrsnu igru srpskog centra, gotovo da "nema leka". Sa mišljenjem američke javnosti, često se slažu i NBA košarkaši, pa se pitanje i samo nameče, da li se Nikola Jokić posebno sprema za odbranu rivala, ili mu odgovori dolaze instiktivno u trenutku?

"Instinktivno. Možda mi nekad sa klupe pomažu gde da usmerim pažnju. U smislu koji je igrač otvoren, kao i kako da se postavim u odbrani, što mi mnogo znači. Ali, ipak mislim da instiktivno donosim odluke. Kada nemam prođu na niskom postu, okrećem se pik-en-rolu i drugim solucijama. To može dosta da poremeti moje protivnika, a sličnom se taktikom služi i Bem Adebajo."

Budući da je Denver "pometlao" Lejkerse u finalu Zapada, ekipa iz Kolorada imala je više vremena za odmor od Majamija, koji je imao dugu seriju sa Bostonom. Nikola Jokić otkrio je koliko im je prijala pauza i da li je nešto duži odmor ostavio traga na formu Nagetsa.

"Ne znam, ovo je bila nekarakteristično velika pauza. Mi čak ni na Ol-star pauzi ne pravimo toliki odmor... Ipak, mislim da smo se dobro pripremali, na neki način smo uspeli da predahnemo, ali smo imali jake treninge i ostali smo u dobroj kondiciji. Odradili smo dobar posao, zahuktali smo se fino u proteklom periodu, a da li smo sačuvali odličan ritam, videćemo sutra", zaključio je Nikola Jokić.