Nikola Jokić

Jokić se "probudio" u Los Anđelesu i Denver doveo na korak do istorije: Nagetsi su neverovatan tim

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.05.2023 04:57
Jokić se "probudio" u Los Anđelesu i Denver doveo na korak do istorije: Nagetsi su neverovatan tim Tanuug/AP Photo/Ashley Landis

Denver Nagetsi su četiri puta igrali u finalu konferencije i nikada nisu uspeli da stignu do serije za šampionski pehar. Sada, u petom finalu Zapada, na korak su do istorijskog uspeha, jer protiv Lejkersa imaju velikih 3:0.

Tim Majkla Melouna dobio je i prvi meč odigran u Los Anđelesu 119:108 (32:20, 26:35, 26:27, 35:26) i za dva dana na istom mestu imaće prvu od četiri "meč lopte".

Prvo poluvreme bilo je u znaku sjajnog Džamala Mareja, koji je u tom periodu ubacio 30 od svojih 37 poena. Junak je, ako se neko uopšte može izdvojiti iz sjajne ekipe Denvera, Nikola Jokić. Ništa mu nije polazilo za rukom u prvom delu, a onda je eksplodirao kada se lomilo pitanje pobednika i posle samo pet poena u prvom delu, utakmicu završio sa 24. Tome je dodao i šest skokova, odnosno osam asistencija. Međutim, odličnu su bili i drugi igrači iz Kolorada… 

 

 

Koldvel-Poup je ubacio 17, Brus Braun 15, Majkl Porter Džunior 14… Denver je ubacio čak 17 trojki iz 41 pokušaja.

Kod Lejkersa su se istakli Entoni Dejvis sa 28 poena i 18 skokova, Lebron Džejms je imao 23 koša i 12 asistencija, Ostin Rivs je takođe stao na 23 poena, a Rui Hačimura na 13.

Prelomni momenat se dogodio sredinom poslednje četvrtine. Iako su gosti vodili veći deo meča, Lejkersi su uspeli da povedu 94:93 i to najviše zahvaljujući Džejmsu, koji je posle 22 vezana promašaja za tri poena, pogodio dva zaredom.

Ali…

Usledila je serija Denvera, tri trojke i sjajna minijatura Jokića. Nagetsi su napravili seriju 13:0, posle koje za domaćina više nije bilo povratka u meč.

Srpski reprezentativac je vezao dve četvrtine protiv Lejkersa bez poena, s obzirom na to da nije poentirao u poslednjoj deonici druge, a ni u prvoj treće utakmice finala Zapada. 

 

 

Marej je samo nastavio ono što je započeo pre dve večeri u Koloradu, kada je u poslednjoj četvrti postigao 23 poena. Sada je "jezerdžijama" za poluvreme ubacio 30, dakle ukupno 53 poena, što nikome nije uspelo u tri četvrtine u poslednjih 25 godina u NBA ligi. Upravo je najviše zahvaljujući Kanađaninu Denver posle 24 minuta vodio 58:55. Imali su Nagetsi i 20 poena prednosti, ali su Dejvis, Rivs i Džejms vratili domaćina u egal.

Srpski centar imao je jedno od lošijih poluvremena ove sezone. Nije ga ni šut služio jer je od osam pokušaja ubacio tek dva i to za tri i dva poena, a tome je dodao tek tri skoka i četiri asistencije.

Kasnije je sve, kao što smo i naveli, bilo drugačije…