NBA

MVP trofej je jedino što će Embid ove sezone osvojiti: Istorijsko veče Tejtuma odvelo Boston u finale Istoka

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.05.2023 00:06
MVP trofej je jedino što će Embid ove sezone osvojiti: Istorijsko veče Tejtuma odvelo Boston u finale Istoka Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Uspeo je Džoel Embid da svrgne Nikolu Jokića sa MVP trona i dođe do epiteta najkorisnijeg igrača lige, ali posle večerašnjeg debakla njegove Filadelfije u Bostonu, postalo je jasno da će laskavo priznanje biti jedini trofej koji će ove sezone osvojiti. Seltiksi:Seventisiksersi - 112:88 (29:29, 32:23, 33:10, 24:26).

Tokom čitave serije može se reći da je Boston bio kvalitetniji tim. Na startu je napravio brejk, dva puta izgubio u neizvesnim završnicama, da bi nakon blistave partije Embida i Tajrisa Maksija u petoj utakmici serije, došao na prag eliminacije. Ipak, kada je bilo potrebno Tejtum se pokazao kao lider. Zbog njegovih trojki u Filadelfiji, serija je vraćena u TC Garden, gde je večeras izrastao u još većeg junaka.

Od starta je ušao u napadački ritam. Uz Džejlena Brauna predvodio je listu strelaca Seltiksa do poluvremena (55:52). A, onda je naprosto eksplodirao u trećoj deonici, u kojoj je postigao 17 od svojih 51 poena. Time je ujedno ušao u istoriju NBA lige kao igrač sa najviše postignutih poena u sedmoj utakmici neke serije, oborivši rekord Sema Džounsa (48) star 60 godina!

 

 

Kao što je i napomenuto, istorijskoj večeri Tejtuma prethodila je gotovo nestvarna treća četvrtina Seltiksa. Ekipa Džoa Mazule "plesala" je pred svojim navijačima i hranila se energijom sa tribina. Na krilima navijača, najpre se Tejtum oslobodio pritiska i počeo da pogađa sve sa distance, a kada su mu se pridružili Smart, Braun, Vajt i Brogdon napravljena neverovatna 28:3 serija koja je totalno dotukla MVP-ja i njegove saigrače (83:58).

Što se učinka najkorisnijeg igrača lige tiče, Džoela Embida, utakmicu je završio sa 15 poena, osam skokova i četiri izgubljene lopte, uz katastrofalne procente šuta iz igre (5/18) na kojima može samo da "zahvali" Alu Horfordu, koji je u potpunosti "zaključao" kamerunskog centra pod obručima i time znatno doprineo porazu Seventisiksersa.

Osim njega, ni druga zvezda ekipe se nije proslavila. Džejms Harden je odigrao bledu utakmicu, miljama daleko od one iz četvrtog meča kada je sa 42 poena zadržao Filadelfiju u igri. Ali večeras se nije proslavio. Postigao je svega devet poena (3/11) uz šest skokova i sedam asistencija. Sa druge strane pored Tejtuma, koji je imao i 13 uhvaćenih lopti, odličnu partiju pružio je i Braun (25p), a veliki doprinos sa klupe imao je i Brogdon sa 12 poena.

Kada se na kraju sve sumira, ovogodišnji plej-of NBA lige biće identičan kao onaj iz "babla", pošto će se za primat na Zapadu boriti Denver i LA Lejkersi. To će ujedno biti i idealna prilika Jokićevim Nagetsima da se osvete Lebronu i družini za poraz 2020. godine, kada su "jezeraši" poslednji put osvojili titulu.

Prvi susret Bostona i Majamija na programu je 18. maja s početkom u 02:30 časa, dok će Denver i LA Lejkersi početi svoju seriju dan ranije u istom terminu. Sve utakmice NBA lige ćete i dalje moći da pratite na kanalima TV Arena sport.