Evroliga

PAO je sedmi put postao šampion: Ataman vratio evropsku slavu u zeleni deo Atine!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.05.2024 22:26
Košarkaši Panatinaikosa su novi prvaci Evrope. Guliver/Stefanos Kyriazis IPA Sport
Košarkaši Panatinaikosa su novi prvaci Evrope.

"Kralj" je konačno pao. Toliko je nepobedivo izgledao Real Madrid da je malo ko mogao zamisliti da bi neka ekipa mogla da ih porazi, a kamoli nanese bolnu ranu u finalu Evrolige, ali tu je bio Ergin Ataman. Turčin zna kako se osvaja najjače košarkaško takmičenje Starog kontinenta, i još jednom je pokazao da mu u ovom monetu verovatno nema ravnog. Njegov Panatinaikos je u prvoj sezoni na Fajnal-foru posle 12 godina savladao "los Blankose" rezultatom 80:95 (25:36, 24:18, 15:7, 31:16)  i došao do sedme titule prvaka Evrope u klupskoj istoriji. 

I šta je za svu ovu radost bilo potrebno! Dovođenje najskupljih imena preko leta, privikavanje zlata vrednog Kendrika Nana na ovdašnju košarku, višemesečno uhodavanje ekipe, paklena serija u plej-ofu protiv Makabija....

 

 

Sve se na kraju pokazalo kao neophodno da bi se titula vratila u Atinu. Osvajanju trofeja je najviše doprineo Kostas Slukas sa 24 poena. U pravu je bio Ataman, kada je naglasio da će Grk pokazati sebe kao najboljeg igrača Evrope kada to bude najviše značilo. To je uradio bez ijednog promašaja iz igre (2/2 za dva, 4/4 za tri, i samo jedan promašaj sa linije za slobodna bacanja 8/9) i zato je i zaslužio MVP priznanje. 

Ne treba zaboraviti i "odbegle" Partizanovce. Ono što Matijas Lesor i Joanis Papapetru nisu uspeli u crno-belom, dostigli su u zelenom. Francuz je bio krucijalan za trijumf doprinoseći sa 17 poena i šest skokova, i tako konačno sveo račune sa "kraljevićima".

Na kraju, pomenuti Amerikanac, Nan je očarao publiku. Njegovo polaganje preko Voltera Tavaresa kao da je prelomilo utakmicu u korist njega i njegovih saigrača, što mu je i bio poslednji pogodak na meču - njime je stigao do neverovatnih 21.

Što se Reala tiče, većina je podbacila. Tavares, Fakundo Kampaco, Vensan Poarje - svi su rano ušli u problem sa faulovima i igrali na "prstima". Lesor i Dinos Mitoglu su svojeručno "izmaltretirali" tornjeve "kralja"  i u mnogome doprineli preokretu na poluvremenu.

Najviši čovek na terenu je ubacio tek četiri koša (četiri faula i samo dva pokušaja iz ige), premalo za njegove standarde, dok je drugi francuski centar dodao osam. Što se Kampaca tiče, on je čak doprineo sa 12 ali je takođe bio isključen sa pet faulova.  

Evroliga - fajnal for

Petak

Panatinaikos - Fenerbahče 73:57
Real Madrid - Olimpijakos 87:76

Nedelja

Za treće mesto

Olimpijakos - Fenerbahče 87:84

Finale

Real Madrid - Panatinaikos 80:95

 

Standings provided by Sofascore