Evroliga

FIBA donela odluku: Pjerija Henri suspendovan na četiri godine

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

21.02.2024 17:20
Košarkaš Baskonije, Pjerija Henri Guliver/Ricardo Larreina
Košarkaš Baskonije, Pjerija Henri

Nakon što se vratio u Baskoniju na početku sezone 2022/23, Pjerija Henri nije odigrao utakmicu za klub iz Vitorije od 10. januara 2023. godine kada je igrao meč protiv Bajerna iz Minhena. Plejmejker je tada suspendovan zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci, a FIBA je donela i zvaničnu odluku za kaznu.

Svetska košarkaška organizacija je suspendovala 31-godišnjeg igrača na 48 meseci. To znači da će Henri moći da se vrati košarci tek 13. januara 2027. godine, kada će imati 34 godine. Kako on nije igrao od januara prošle godine, to znači da je već odslužio deo svoje kazne. Ipak, uzimajući u obzir njegove godine i dužinu pauze, teško da ćemo ga ponovo gledati na košarkakom terenu.

 

 

Henri je svoju evropsku epizodu započeo 2015. godine kada je zaigrao za Ulm, a zatim je nosio dresove Hapoel Eilata, Tofaša a, o prvi put je u Evroligi zaigrao upravo sa Baskonijom 2019. godine. 

Amerikanac je nosio dres Fenerbahčea u sezoni 2021/22, dok je na kratko bio i u Hjuston Roketsima. Nakon epizode u NBA ligi, vratio se u "Fernando Buesa Arenu" u Vitoriji. Igrao je svega nekoliko mečeva za Baskoniju pre nego što je otpužen da je predao lažan uzorak za doping.