Evroliga

Posle Zvezde i Partizan izgubio u ABA ligi: Velika pobeda Splićana u "Areni"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.02.2024 20:45
Košarkaši Partizana i Splita MN Press
Košarkaši Partizana i Splita

Posle debakla košarkaša Crvene zvezde u Podgorici, slična sudbina zadesila je i igrače Partizana u Areni. Crno-beli izgubili su od Splita u 19. kolu AdmiralBet ABA lige i doživeli šesti poraz u sezoni, a ujedno i četvrti uzastopni, ako računamo i rezultate iz Evrolige - 67:74 (19:17, 11:27, 15:15, 22:15).

Kada se pogleda statistika, ključ poraza crno-belih može se naći u očajnim procentima šuta za tri poena (4/30) i nešto skromnijom učinku sa penala (13/19). Pored toga, gotovo niko od košarka nije bio raspoložen za igru, čemu svedoči podatak da je jedino Džejms Naneli bio dvocifren sa 10 poena. Ključni period za Splićane bila je druga četvrtina, odnosno kraj iste, kada su na krilima Luisa Salivena stekli dvocifrenu prednost. Da bi i nastavak utakmice, manje-više, protekao u kontroli gostujućeg tima.

Partizan je na momente pokazivao bolju sliku. U prvom delu poslednje četvrtine prišao je na jednocifren zaostatak nakon dobre role Nanelija, ali je izostala podrška ostalih za nešto više. Crno-beli su tako doživeli šesti poraz u sezoni, a šansu da poprave sliku imaće u narednom kolu protiv Igokee, koja je posle serije dobrih utakmica, upala u svojevrsnu krizu rezultata.

 

 

Što se susreta u Areni tiče, posle izjednačene uvodne četvrtine, gosti iz Splita napravili su kapitalnu prednost u finišu druge deonice serijom 14:4 u režiji Luisa, posle čega su na poluvreme otišli sa velikih 44:30. Ključni problem Beograđana bio je šut za tri poena. Potrošili su crno-beli ogroman broj lopti sa distance (4/30). Imali su poteškoća sa organizacijom napada tokom većeg dela susreta, a budući da se niko od igrača nije naročito istakao u poenterskom učinku, hrvatski tim stekao je i 20 razlike krajem treće četvrtine (55:35).

Za razliku od Obradovićevih momaka, gosti su se mahom oslanjali na dobre procente sa distance (7/15), dok je napad je uglavnom išao preko tandema američkih košarkaša - Šortera i Salivena. Partizan se naročito mučio sa Salivenom u prvom poluvremenu, dok je primat najboljeg igrača u nastavku preuzeo bek.

U poslednju deonicu Partizan je ušao sa 14 poena zaostatka (59:44). Iako su Beograđani podigli stepen odbrane, čemu svedoči podatak da Splićani nisu pogodiši koš iz igre punih pet minuta, crno-beli platili su danak velikom broju izgubljenih lopti i promašenih šuteva. Što sa distance, što iz reketa, pa iako su u jednom trenutku prišli na jednocifren zaostatak (52:61), nisu imali dovoljno svežine da uhvate priključak.

Serijom 9:2, Splićani su i definitivno prelomili utakmicu sredinom poslednje četvrtine, što im je na kraju donelo devetu pobedu u sezoni.

AdmiralBet ABA liga, 19. kolo

subota

Borac - Cedevita 65:74

nedelja

FMP - Igokea 78:64

ponedeljak

Budućnost - Crvena zvezda 84:62
Partizan - Split 67:74
Mornar - Cibona 21.00 (TV Arena sport 10)

utorak 

Krka - SC Derbi 17.00 (TV Arena sport 1)
Zadar - Mega 19.00 (TV Arena sport 1)

 

Standings provided by Sofascore