Evroliga

Demanti iz Londona: Božić i njegovi "Lajonsi" u Evroligu samo na teži način

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.01.2024 18:50
Demanti iz Londona: Božić i njegovi "Lajonsi" u Evroligu samo na teži način MN Press

Iako se u proteklom periodu dosta spekulisalo o tome da će Petar Božić i njegovi London "Lajonsi" dobiti licencu ili možda "vajld kard" za učešće u Evroligi naredne sezone, asistent generalnog menadžera engleskog kluba Džejson Transon, demantovao je te vesti i još jednom naveo da jedini put do elitnog takmičenja vodi preko Evrokupa, odnosno osvajanjem istog.

Proteklih godina London i Pariz postali su jaka evropska tržišta, pa su se i njihovi klubovi često pominjali u planovima Evrolige. Pošto se "bord" elitnog takmičenja, poprilično zagrejao da proširi takmičenje još više ka Zapadu, krenule su spekulacije da će timovi iz pomenute dve prestonice olako dobiti "vajld kard".

Ali...

Za sada nema nikakvih obećanja iz Evrolige, bar tako tvrde iz Londona, pa je jedina preostala opcija do plasmana u viši rang osvajanje Evrokupa. To je učinila Grand Kanarija prošle sezone, ali je zbog finansijskih problema unutar kluba, Valensija dobila njeno mesto.

"Jedini put do Evrolige je osvajanje Evrokupa. Ništa nam nije obećano od Evrolige, kao što se spekulisalo prethodnih meseci da ćemo mi i Paris dobiti vajld karte. Sve te glasine nemaju veze sa stvarnošću u ovom trenutku. Nema dogovora ni signala, ništa se ne krije. Ako želite u Evroligu, morate da osvojite Evrokup. Prosto je. A mi imamo tim koji može da ide do kraja. Ima ga i Pariz, tu su i Bešiktaš, branilac titule Gran Kanarija, Hapoel... U Evrokupu se 20 timova bori, a osam može da ga osvoji", rekao je Transon za "Eurohoops".

 

 

Petar Božić i "Lajonsi" zauzimaju treće mesto u Grupi A Evrokupa sa učinkom 9-4. 

"Za nas je veoam teško da odmah uđemo u Evroligu. Ako se Virtus izbori za plej-of ove godine, što deluje sasvim realon, onda će ostati mesta za samo jedan tim iz Evrokupa, a to će biti osvajač, tako da, moraćete da ga osvojite. Specifičan je i slučaj Valensije koja je investirala ogroman novac, oko 200.000.000 evra na novu dvoranu. U svakom slučaju, naš cilj je da London postane jedan od evropskih košarkaških centara."

Tržišta poput Londona i Pariza su potrebna Evroligi.

"Čitava košarkaša struktura u Evropi je pod pretnjom, a neprijatelji nisu oni koji se tako čine. Da li će Evroliga preživeti narednih pet godina, sada će biti jasno. Ovo je prelomni period. Šta će biti sa Rusima, Dubaijem, sa Izraelom? Tržišta poput Londona i Pariza su potrebna, iako možda nisu tradicionalne sile, ali će doneti novac. Potrebno je pronaći strateške modele koji neće pokvraiti sliku, ali će povećati kvalitet", rekao je između ostalog asistent generalnog menadžera kluba iz Londona.