Evroliga

Toni Parker napada Poceka: Veoma sam razočaran, ne želim više takvog trenera

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.01.2024 10:00
Toni Parker napada Poceka: Veoma sam razočaran, ne želim više takvog trenera Guliver

Asvel je nakon samo dva meseca odlučio da uruči otkaz Đanmarku Poceku koji je doveden kako bi zamenio Ti Džej Parkera. Predsednik francuskog kluba Toni parker je, svega nekoliko sati nakon rastanka sa italijanskim trenerom, dao intervju za francuski L'Ekip u kom je otvoreno kritikovao Poceka.

"Znali smo već dve ili tri nedelje da nećemo moći ovako da nastavimo. Rizikovali smo i potpisali nekog ko nije bio moj prvi izbor. Svi znaju da smo želeli Gordona Herberta. Morali smo da potpišemo trenera, jer nije bilo previše opcija na tržištu", rekao je bivši košarkaš.

Neslaganje je počelo veoma rano. Pocekovi i stavovi uprave su se razilazili jer je Italijan želeo da koristi manji broj igrača. Uz to veteranima je hteo da da više minuta.

"Nakon dve nedelje u klubu tražio je deset-jedanaest novi igrača, rekao mi je kako će skratiti rotaciju na osam-devet igrača i da će Nando De Kolo igrati sve utakmice u francuskom šampionatu. Znao sam odmah da to neće funkcionisati. Nijedan klub u Evroligi ne igra tako. Nerealno je da igrate tri utakmice nedeljno sa devet istih igrača", objasnio je Parker.

 

 

"Na njegov zahtev smo otpustili Frenka Džeksona, koji je za mene bio talentovan i imao prostora za napredak. Nakon toga je želeo i da se rešimo Borisa Daloa. Tu sam već rekao 'Ne'. Nastao bi problem u koliko bi se Čarls Kaudi ili De Kolo povredili, a uz to smo već smo najstariji tim u Evroligi. Vremenom se i njegov stav promenio i postao je veoma negativan. Imao je problem da motiviše igrače i prestali su da mu veruju. Na sve to, odlučio je da ne daju priliku našim mladim igračima. Ne želim više nijednog takvog trenera, to nije naša filozofija. Imamo akademiju i moramo da 'lansiramo' igrače u koje verujemo, kao što su Mbaje Endiaje i Noam Jakov koje smo potpisali na duži vremenski period", nastavio je nekadašnji igrač San Antonio Spursa.

Parker je objasnio kako je Poceku sve to rečeno pre nego što je potpisao ugovor i da se sa svime složio. Ipak, na kraju Italijan nije ispoštovao prvobitan dogovor.

"Naravno da smo pričali o svemu tome. Uvek treneri govore 'da, da, da...', ali kada u realnosti su mnogo sebičniji i misle samo o pobedama. Tokom naših intervjua nije spominjao da bi igrao sa skraćenom rotacijom i govorio je kako će davati šansu mladim igračima, što na kraju nije uradio", tvrdi Parker.

De Kolo, koji je glavni igrač Asvela, je nekoliko puta propuštao mečeve usled povreda tokom Pocekovog perioda na klupi francuske ekipe. Četvorostrukom NBA šampionu je to bila jedna od velikih briga.

"Plašio sam se da će se povrediti Nando i Žofri Lovernj. Sa njima sam pričao svakog dana i složili smo se da ovako ne možemo da nastavimo. Mislim čak i da je njegova greška što se De Kolo povredio. Previše smo ga koristili u ranom delu sezone", izjavio je predsednik kluba iz Vilerbana.

 

 

Na kraju, Asvel je pristao da isplati platu italijanskom treneru do kraja ove sezone. Iako je potpisao ugovor na dve i po godine, preostale dve godine su bile vezane klauzulom koja se aktivira u junu. 

"Veoma sam razočaran. Mislim da je na kraju samo odustao. Kao neko ko je takmičar, ne mogu da razumem da dignete ruke nakon mesec i po dana. Pozvao sam ga, pričao sa njim i shvatio da neće otići sam. Naravno nije želeo da se odrekne novca, to je biznis. Zato smo postigli dogovor nakon meča sa Žalgirisom. Dali smo mu ovu godinu ugovora, dok su druge dve bile vezane klauzolom. Svesni smo bili rizika i nismo potpisali trenera na tri godine bez mogućnosti prekida ugovora", završio je Parker.

Asvel se trenutno nalazi na 17. poziciji u Evroligi sa samo tri pobede i čak 16 poraza.

 

Standings provided by Sofascore