ABA liga

Dan posle: Dobre ekipe osvajaju trofej na gostujućem terenu

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

20.05.2024 08:58
Slavlje košarkaša Crvene zvezde MN Press
Slavlje košarkaša Crvene zvezde

Prošle godine Partizan je posle pet utakmica nadigrao Crvenu zvezdu i tako osvojio Evroligu. Posle poraza u finalu tadašnji trener Zvezde, Duško Ivanović, rekao je da dobre ekipe osvajaju trofej na gostojućem terenu, što njegovi puleni nisu učinili.

Posle nešto manje od godinu dana, košarkaši Zvezde "počistili" su Partizan u finalnoj seriji regionalnog takmičenja sa 3:0, a trofej su podigli upravo na parketu "večitog rivala". Koliko je to teško uraditi u regionalnom takmičenju govori i činjenica da je gostujući tim poslednji put slavio 23. novembra 2020. godine kada je Zvezda pobedila Partizan u hali "Ranko Žeravica".

Crveno-beli su tako u nedelju došli do svoje sedme titule i ponovo su se izjednačili sa "večitim rivalom" po broju osvojenih ABA liga. Takođe, igrači Janisa Sferopulosa su po šesti put zaredom pobedili Partizan, a to je niz koji nije viđen u novijoj istoriji.

Osim toga, očekuje se da je Zvezda ovom pobedom obezbedila učešće u Evroligi naredne sezone, dok sudbina Partizana još uvek nije u potpunosti jasna.

Treća utakmica iz ugla Crvene zvezde

Kada se ostvari pobeda koja donosi trofej, teško je pričati o tome šta nije valjalo, već se sve posmatra iz nekog pozitivnog ugla.

Zvezda je koristila svoje prednosti. Prikazala je apsolutnu dominaciju u reketu rivala, budući da je šutirala 70% za dva poena. Iako su svi centri imali problema sa ličnim greškama, nije bilo bitno da li je u igri Džoel Bolomboj, Luka Mitrović ili Fredi Gilespi, prosto je odbrana obruča Partizana bila ispod svakog nivoa, i svaki centar crveno-belih maksimalno je profitirao.

Bekovi Zvezde su takođe bili sjajni. Jago dos Santos, Nemanja Nedović i Miloš Teodosić zajedno su imali 14 asistencija (jednu manje od čitavog tima Partizana), a omaleni Brazilac je tiho i neprimetno dodao 11 poena,  te je zasluženo poneo i MVP nagradu.

Na ovom meču probudio se i Rokas Giedraitis. Litvanski šuter konačno je podesio nišan i pogodio dve veoma važne trojke. Pored toga bio je veoma aktivan na skoku, u odbrani i odlično je pratio ritam koji su nametnuli Teodosić i Dos Santos.

Za kraj, kapiten, Branko Lazić. Mnogo znači Zvezdi kada Lazić otvori meč polaganjem uz faul, a posle toda ubaci trojku i na kraju "overi" titulu sa linije penala.

 

 

Treća utakmica iz ugla Partizana

Partizan nije uspeo da pronađe odgovor za Zvezdu, ali daleko od toga da se nije borio. Želja za pobedom je bila tu, ali je rival bio bolji u ključnim momentima.

Odličan na ovom meču bio je Aleksa Avramović. Srpski reprezentativac postigao je 17 poena i ponovo Zvezda nije imala rešenje za Avramovića. A deluje da ono i ne postoji. Prosto Aleksu niko iz Zvezde ne može da čuva. Prebrz je za Teodosića, Giedraitisa i Nedovića, a prevelik za Jaga. Jedini igrač koji može da se suprotstavi Avramoviću je Lazić, ali je on uglavnom zadužen za Kevina Pantera.

Ovo je idealan momenat da se pomene da je Panter u ovoj seriji bio veoma loš. Zanimljiv je podatak da je tokom finalne serije postigao isti broj poena kao i Lazić - 25. Prosto ne očekujete to od lidera, kapitena, a pre svega od igrača kome je zatrpavanje koša protivnika najveći kvalitet.

Uz njega ponovo je zakazao Zek Ledej, ali teško je odrediti ko je za to zaslužan. Deluje da je Ledej bio pasivan, ali ga je takođe mučio i Dejan Davidovac. Prosto je srpski košarkaš idealan "mečap" za Amerikanca, kome parira u svakom segmentu.

 

 

I za kraj, Džejms Naneli. Posle incidenta koji se dogodio na dan utakmice, Amerikanac je neko vreme proveo davajući izjavu policiji. Ipak, došao je prvi u Beogradsku arenu, zagrevao se, činilo se da je rešen da odigra dobru utakmicu, ali je odlukom Željka Obradovića ostavljen van sastava za ovaj meč.

Nema sumnje da je Naneli značajno nedostojao svom timu. Iskusni šuter je ako ne najbolji, onda sigurno najkonstantniji košarkaš crno-belih i nema sumnje da bi "večiti derbi" bio još neizvesniji da je on bio na terenu.