ABA liga

Sferopulos posle osvajanja Jadrana: Ovaj pehar pripada svima u ekipi, a posebno Nikoli Topiću

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.05.2024 23:15
Grčki strateg, Janis Sferopulos. MN Press
Grčki strateg, Janis Sferopulos.

Košarkaši Crvene zvezde postali su novi šampioni AdmiralBet ABA lige pošto su u trećoj utakmici savladali Partizan rezultatom 82:76 (20:18, 22:20, 17:14, 24:23). Ponovo se titula vraća na Mali Kalemegdan, posle godinu dana pauze, a crno-belima ostaje da se bore za poslednji trofej u Košarkaškoj ligi Srbije. 

Posle meča, svoj utisak za medije dao je trener pobedničke ekipe Janis Sferopulos. 

"Želim da čestitam mojim igračima. Čestitke na tituli, osvojenoj na gostujućem terenu. Imali smo skoro sve vreme vođstvo u ovom trećem meču, a iako je u jednom trenutku Partizan poveo, nismo pravili paniku. Zaigrali smo pametno, i, zahvaljujući nekim dealjima, da pobedimo" rekao je Sferopulos i u dahu je nastavio:

MN Press

Janis Sferopulos, trener Crvene zvezde

"Čestitke igračima na uloženom trudu, igrali smo protiv odličnog protivnika, koji ima sjajnog trenera i ovo je sigurno bilo veliko finale. Ovaj trofej je osvojen posle sezone pune povreda, a maltene nikada nismo imali kompletnu ekipu na okupu, stalno smo morali da menjamo tim. Ali, na kraju, pronašli smo način na koji želimo da igramo. Ovaj pehar pripada svima u ekipi, svima u stručnom štabu, ali i u upravi kluba. Posebno posvećujem trofej Nikoli Topiću, koji se dvaput povredio (na mečevima s Partizanom) i Stefanu Lazarevićem koji nije bio večeras s nama, ali je zaslužaio da bude tu. Srećni smo što smo omogućili navijačima ovu radost, što smo ABA ligu završili na pravi način, a sada imamo mogućnost da se malo odmorimo, pa da privedemo kraju sezonu kako treba."

Titulu crveno-belima donela je odbrana.

"Mislim da smo bili nervozni samo u prvom meču. Zadržati Partizana danas na 76 poena… Odbrambeno smo bili odlični. Borili smo se za svaki posed i mislim da je to ključan razlog titule".

Prema rečima grčkog stratega nije bilo lako dođi do pobede u finalnoj seriji, ali koncentracija je bila na visokom nivou.

"Nije lako igrati utakmicu za utakmicom. Videli ste to u plej-ofu Evrolige, domaće ekipe su gubile utakmice na svom terenu. Nije bilo lako dobiti dve utakmice kod kuće i nije bilo lako doći ovde i igrati protiv veoma dobrog tima. Naša koncentracija bila je najvišem nivou".

Detaljnije je Sferopulos objasni probeleme sa kojima se suočio ove sezone sa zdravstvenim biltenom igrača.

"U jednom trenutku imali smo samo Jaga na kecu i Hangu kao improvizovanog plejmejkera u nedostatku istih. Imali smo povredu Topića u ovoj seriji, ali tim se borio i znao kako da igra i osvoji titulu. Posle ovako teške sezone u Evroligi, bilo je jako teško osvojiti titulu".

Bilo je govora o današnjoj amtmosferi, ali i o tuči Nanelija i Lazarevića

"Atmosfera je bila veoma dobra, bačeni su neki predmeti na teren, ali van toga atmosfera je bila veoma dobra. Mi smo protiv bilo kog vida nasilja, samo gledamo kako da promovišemo sport, a tuče nisu tu".

Sferopulos je šest puta zaredom vodio Zvezdu do pobede protiv Partizana, a sve zasluge pripisuje igračima.

"Brojke su za vas. Svaka utakmica je drugačija, moraš da ih spremiš sa pojedinostima prema rivalu, situacijama. Najvažniji su igrači, ako imate hrabre igrače to je najbitnije".

Pohvalio je grčki strateg Dos Santosa – MVP -a finalne serije, ali i Gedraitisa.

"Plan je bio da bude treći plejmejker, a postao je prvi i sada je MVP finala. Gedraitis nije samo poenter, već i dobar odbrambeni igrač. Danas je pogodio nekoliko bitnih šuteva, bio je na skoku i promenio je svoj stil igre, što svakako treba pohvaliti".

Prvi put posle šest godina gostujući tim je pobedio u gostima kada je u pitanju finale ABA lige.

"Sve zasluge igračima, pokazali su karakter i zasluženo pobedili", zaključio je Sferopulos.