ABA liga

Zvezda odučila Partizan, Sferopulos držao lekcije: Titula zasluženo na Malom Kalemegdanu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.05.2024 22:44
Partizan - Zvezda MN Press
Partizan - Zvezda

Košarkaši Crvene zvezde novi su šampioni AdmiralBet ABA lige. Lider regularnog dela sezone savladao je Partizan i u trećoj utakmici finalne serije i po sedmi put u istoriji stigao do regionalnog trona po čemu se večeras izjednačio sa, sada već bivšim šampionima Jadrana - 82:76 (20:18, 22:20, 17:14, 24:23).

Posle dva iscrpljujuća meča Partizana u dvorani "Aleksandar Nikolić", crno-beli bili su pred imperativom pobede u "Areni". Što zbog očiglednih razloga, što zbog navijača, koji su sa velikim očekivanjima dočekali ovu sezonu posle onakvog gubitka F4 Evrolige prošle godine i propuštenih trofeja na domaćoj sceni. Ali, ni ove sezone se nisu usrećili... Partizan je nakon poraza u Kupu, ostao i bez drugog trofeja, čime je doveo u pitanje plasman u elitno takmičenje naredne sezone. I sada je ostao u igri samo za titulu u nacionalnom šampionatu.

Kao i na prošlim derbijima i ovaj je odlučen u neizvesnoj završnici.

Partizan je tokom čitavog susreta jurio rezultat. Nakon što su starteri podbacili, druga postava predvođena Avramovićem i Anđušićem uspela je da anulira dvocifrenu prednost Crvene zvezde (55:66) u finišu i na krilima upravo Avramovića stigne do egala na 18 sekundi do kraja (76:78). Ali je Zvezda ipak uspela da ostane pribrana u penal završnici. Laziću i Nedoviću nije zadrhtala ruka u ključnim momentima, pa je tako Partizan prepustio regionalni tron posle samo godinu dana na vrhu.

 

 

Po uzoru na prvi derbi, i ova utakmica počela je na klimavim nogama za igrače Partizana. Posle silnih dešavanja van terena oko situacije sa Džejmsom Nanelijem, utisak je da su crno-beli možda i sa prevelikom željom ušli u ovaj meč, pa smo u uvodnim minutima mahom gledali nerezonske šuteve Obradovićevih momaka sa distance (2/8), skromnu odbranu u reketu, odakle je Zvezda ubacila 10 poena u uvodnoj četvrtini i generalno slab učinak startera. Zvezda je tako uprkos velikom broju izgubljenih lopti (6) vodila 12:4, pa 16:9, da bi se situacija naglo promenila kada je na teren ušao Avramović, koji je dobrom rolom sa klupe podigao ritam "parnog valjka" i doveo ga na svega dva poena zaostatka pred mali odmor - 18:20.

U odnosu na uvodnu četvrtinu, druga deonica se igrala po principu koš za koš. Partizan se u napadu oslanjao na drugu postavu predvođenom Avramovićem i Smitom, dok je Zvezda forsirala unutrašnju igru, gde su mahom isticali Mitrović i Geidraitis. Problemi sa izgubljenim loptama i dalje su dobar deo četvrtine mučili goste, dok crno-beli nisu nikako uspevali da kapitaluzuju na velikom broju ukradenih lopti (7). Kada god bi došli do egala (23:24, 27:29, 33:33...) Zvezda bi imala spreman odgovor. Dal sa linije penala (13/16), dal na krilima dobre unutrašnje igre (10/12), na koju, ruku na srce, Partizan nije imao odgovor tokom čitave serije. 

Sa rezultatom 42:38 u korist Crvene zvezde se otišlo na poluvreme.

Usledio je potom period igre koji u napadačkom smislu nije prijao ni jednima ni drugima. Zbog nešto čvrsće odbrane u reketu, obe ekipe su mahom tražile poene sa distance. Često nakon neigrađenih akcija i u finišu napada. Lazić je mašio otvorene šuteve, Teodosić se takođe mučio sa distance, Avramović je grešio ispod obruča, Smit je imao nekoliko promašaja za tri poena, pa su treneri često menjali igrače i tražili prave petorke. Ipak, Zvezda je uprkos tome, u ovom periodu došla do najveće prednosti na meču (52:44). Bila je to sekvenca kada su crno-beli u potpunosti "izgubili kompas" u odbrani, pa su crveno-beli umeli da iskoriste otvorene poglede. Pre svih Dos Santos i Mitrović, ali je Partizan opet nekako došao do kakvog-takvog rezultatskog priključka pred odlučujuću deonice preko Doužera i Anđušiča (52:56), koji su doneli lepu energiju sa klupe.

Mali predah kao da je više prijao igračima Janisa Sferopulosa. Zvezda je dominantnije otvorila poslednju četvrtinu i sa nekoliko učinkovitih napada Geidraitisa i Tompkinsa, stigla do prve dvocfirene prednosti na meču (66:55). Međutim, usledio je odmah odgovor crno-belih. Druga postava predvođena Anđušićem odgovorila je 10:3 serijom za novu dramu u Areni (65:68). U tim trenucima delovalo je da će Partizan uz podršku sa tribina napraviti konačan preokret. Ali ih je Zvezda i dalje držala u senci zahvaljujući dobrim procentima sa distance (9/22). Uz to, Partizan je imao veliki broj promašaja na obruču. Falili su poeni Pantera. Nije bilo dovoljne produkcije u reketu, a ni šut sa distance nije bio na visokom nivou (7/22). Crno-beli su uprkos tome pokušavali da dođu do prednosti. U jednom momentu došli su do poseda zaostatka (76:78). Ali nisu imali snage za konačan preokret.

Partizan - Crvena zvezda 76: 82 (18:20, 20:22, 14:17, 24:23)

 

Dvorana: Beogradska arena
Sudije: Uroš Nikolić, Milan Nedović, Josip Radojković

Partizan: Smit 6, Ledej 4, Avramović 17, Panter 5, Smailagić 8, Trifunović 3, Anđušić  13, Doužer 8, Ponitka 8, Kaminski, Kaboklo 4.

Crvena zvezda: Smart, Teodosić 6, Tompkins 5, Davidovac 9, Mitrović 12, Lazić 9, Bolomboj 6, Ilić, Nedović 8, Giedraitis 12, Gilespi 4, Dos Santos 11.