ABA liga

Jago dos Santos polaganjem u poslednjim sekundama doneo pobedu Crvenoj zvezdi protiv Partizana

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

28.01.2024 21:34
Jago dos Santos, heroj Zvezde, u zagrljaju svojih saigrača MN Press
Jago dos Santos, heroj Zvezde, u zagrljaju svojih saigrača

Postoje ljudi koji kažu da "večiti derbi" nije pravi ako na njemu nema čarki, ali ih je večeras bilo previše. Nakon tri fenomenalna čina predstave "večiti derbi u sezoni 2023/24", usledio je jedan koji nije bio preterano lep za oko, a u takvoj utakmici bolje su se snašli košarkaši Crvene zvezde koji su na kraju nadigrali Partizan 88:86 (28:15, 27:23, 17:18, 16:30).

Apsolutni heroj pobede je omaleni Jago dos Santos, koji je na 11 sekundi do kraja uzeo loptu i pretrčao ceo teren, a onda i poentirao za veliko slavlje domaćih navijača.

Četvrti susret "večitih rivala" ove sezone počeo je raspucanom igrom domaćina koji je trojkama Rokasa Giedraitisa, Branka Lazića i Jaga poveo 9:0. Loš start Partizana prekinuo je Pi Džej Doužer, a Željko Obradović je i brzo reagovao izmenama, u igru su ušli Zek Ledej i Frenk Kaminski koji su značajno uticali na nešto bolju igru gostiju.

Nedugo zatim, na parket je kročio Miloš Teodosić i odmah je pokazao koliko je falio svojim saigračima. Pogodio je trojku, a onda i prelepim dodavanjem ostavio samog Dejana Davidovca za +13 na kraju prve dekade.

Drugi kvartal je počeo na najgori mogući način za košarku. Teodosić i Ledej su bili na ivici obračuna, a navijači su sve to ispratili ubacivanjem predmeta na teren i tako na oko pet minuta prekinuli utakmicu.

Primorana pauza apsolutno nikome nije prijala, kvalitet košarke je znatno opao. Poene smo uglavnom videli sa linije penala i crveno-beli su sačuvali dvocifrenu prendost, a nakon poena Luke Mitrovića imali su i +21.

Crno-beli su mini-serijom 8:2 uspeli da uspore nalet Zvezde, ali je Teodosić u poslednjoj sekundi prvog poluvremena izborio tri penala za +17 nakon 20 minuta košarke.

Partizan je izrazito agresivnom odbranom na startu drugog poluvremena pokušao da istopi prednost ekipe sa Malog Kalemegdana, i u toj nameri je donekle uspeo. Posle polaganja Ognjena Jaramaza bilo je +11 za Zvezdu, ali su onda i izabranici Janisa Sferopulosa pronašli igru i vratili se na +16.

Teodosić je dirigovao crveno-belim napadom, a izrazito je od toga profitirao Džoel Bolomboj, koji je sa tri monstruozna zakucavanja promenio momentum susreta.

Partizan je ipak pokazao karakter i trojkama Džejmsa Nanelija, Kevina Pantera i Alekse Avramovića prišao je na osam poena zaostatka. Ponovo je Zvezda čekala da vreme istekne, umesto da igra kao što je i do tada, ali je izgubljena lopta Avramovića donela lake poene Nemanje Nedovića za novo dvocifreno vođstvo domaćina.

Ni tu nije bio kraj tenzija. Nakon trojke Kaminskog na drugoj strani Ledej i Giedraitis su takođe bili na ivici tuče, koja je rezultirala da Amerikanac bude isključen sa utakmice.

Panter je sa linije penala smanjio na -4, da bi Giedraitis odgovorio za 85:79, a onda je Avramović trojkom približio svoj tim na svega tri poena zaostatka, nakon čega su crno-beli imali i napad za produžetak, koji je Zvezda prekinula faulom.

Avramović je bio polovičan sa linije penala (85:83), a onda je na drugoj strani Nedović takođe pogodio jedno od dva za vođstvo od tri razlike.

Naneli je posle izvođenja dobio loptu na 16 sekundi do kraja, pretrčao ceo teren i izborio tri slobodna bacanja za produžetak, i bio je nepogrešiv (86:86).

Sve u svoje ruke uzeo je Jago, koji je poenima preko tri igrača Partizana doneo pobedu svom timu!

Najefikasniji u redovima Zvezde bio je Adam Hanga sa 15 poena, a jedan manje je dodao Bolomboj.

Na drugoj strani istakao se Naneli sa 19 poena, a Kaminski ga je pratio sa 18.

Ovo je 16. pobeda Zvezde u ABA ligi, a peti poraz Partizana i čini se da su crveno-beli, osim ukoliko ne bude iznenađenja, overili prvi poziciju pred plej-of regionalnog takmičenja.

Crvena zvezda - Partizan 88:86 (28:15, 27:23, 17:18, 16:30)

Hala: "Štark arena"
Sudije: Saša Pukl, Uroš Obrknežević, Josip Radojković

Crvena zvezda: Smart 4, Teodosić 7, Hanga 15, Davidovac 5, Mitrović 6, Lazić 3, Tobi, Bolomboj 14, Nedović 11, Giedraitis 10, Gilespi, Jago 13.

Partizan: Ledej 13, Avramović 13, Koprivica, Panter 14, Smailagić, Jaramaz 2, Naneli 19, Trifunović, Doužer 7, Ponitka, Kaminski 18, Kaboklo.

AdmiralBet ABA liga, 18. kolo

subota

Krka - Mornar 79:72
Studentski centar - Cedevita 82:78
Igokea - Borac 78:62

nedelja

Mega - Budućnost 72:92
Crvena zvezda - Partizan 88:86

ponedeljak 

Split - FMP 18.00 (AS1)
Cibona - Zadar 20.00 (AS2)

 

Standings provided by Sofascore