ABA liga

Raspucana Crvena zvezda ponizila Cedevita Olimpiju: Ljubljančani statisti u derbiju ABA lige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.10.2023 21:26
Raspucana Crvena zvezda ponizila Cedevita Olimpiju: Ljubljančani statisti u derbiju ABA lige ABA liga/Dragana Stjepanovic

Košarkaši Crvene zvezde produžili su seriju trijumfa u tek započetoj sezoni 2023/2024, pošto su posle Igokee u AdmiralBet ABA ligi i Asvela pod okriljem Evrolige izašli na kraj i sa ekipom Cedevita Olimpije u pomenutom regionalnom takmičenju - 94:51 (19:11, 31:14, 27:8, 17:18). 

Odluka trenera Duška Ivanovića da odmori prvog plejmejkera Miloša Teodosića nije se uopšte osetila na parketu "Štark arene", jer su crveno-beli dobro popunjeni na svim pozicijama, pa i na mestu organizatora igre, da su diktirali ritam i gomilali poene počev od trojke Gedraitisa u 2. minutu, pošto su prethodno oba tima promašila prva dva napada. 

Litvanac je na isti način povećao prednost, Ljubljančani su 240 sekundi bili bez koša, da bi posle 15:9 u 8. minutu bilo jasno ko će izvući deblji kraj u duelu, čija je prva dekada obeležena izgubljenim loptama (po šest).

Druga četvrtina produbila je rezultatski jaz. Crvena zvezda je to učinila trojkama, baš kao protiv Francuza pre nekoliko dana. I opet je Nejpir šutevima sa distance rešavao sitne realizatorske krize domaćina, Nedović takođe. Sa duplo više ubačenih poena na poluvremenu (50:25), crveno-beli su išli ka najubedljivijoj pobedi nad ovim slovenačkim klubom ikada. 

Lagano i samouvereno, dok je Cedevita Olimpija bauljala, bez ideje kako da se osvesti i suprotstavi crveno-belima. Džaba je trener Simone Pjaniđani zvao tajm-aute, jer bi njegove reči odlazile u vetar. A, možemo samo misliti šta je imao da im kaže posle treće četvrtine, jer su u tom periodu ubacili bednih osam poena. Kao da su skupili pola sata pre utakmice.

Nisu crveno-beli ni posle enormih +44 (77:33) posustali sa "urnisanjem" rivala. Svaki igrač je košgeterski doprineo utisku da Zvezda mnogo može, a ne samo hoće, u svakom ovosezonskom takmičenju. To što su Slovenci u 36. minutu vodili sa 11:10, računajući samo skor u zadnjoj dekadi i na kraju je dobili sa 17:18 samo je značilo da su prisutni. 

Ništa više od toga, jer je Zvezda tokom celog toka utakmice nije dozvoljavala da joj se priđe ispod njenog koša, a u napadu je pucala iz svih "oružja". Najčešće Nemanja Nedović (17 poena), za njim Šabaz Nejpir (15), Majk Tobi (13), Jogo Dos Santoš (8).... Kod Cedevita Olimpije koja je za tri poena šutirala 3-20 i imala 22 izgubljene lopte, bolji od ostalih bili su Amadu Šou sa 17, Džastin Kobs (8) i Karlo Matković (7). 

Sledeći izazov raspucana ekipa sa Malog Kalemegdana imaće u Evroligi, gde je čeka bitka sa Žalgirisom. 

Standings provided by Sofascore