Vesti iz fudbala

UEFA traži način da se smanji korišćenje avionskog prevoza tokom EURO 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.07.2023 17:23
UEFA traži način da se smanji korišćenje avionskog prevoza tokom EURO 2024 Guliver

Evropska fudbalska federacija želi da Evropsko prvenstvo za muškarce, sledeće godine u Nemačkoj, bude "najodrživiji kontinentalni šampionat svih vremena" i u vezi s tim spremilo je niz apela, predloga i konkretnih mera.

Za početak, kada posle kvalifikacija bude jasno koje sve reprezentacije će se boriti za titulu, UEFA će od tih nacionalnih Saveza tražiti da timovi koriste autobuski ili železnički prevoz na treninge i mečeve umesto letenja avionom. Kako bi joj prošla ta ideja, u dogovoru sa domaćinom, takmičenje u grupnoj fazi podelila bi na regije, što bi trebalo da olakša kopneni saobraćaj. 

Izvor informacije, engleski BBC, otkriva i da će navijačima biti ponuđene niže cene karata za voz i besplatan javni prevoz. I sve to zbog smanjenja emisije štetnih gasova, kako bi se dao mali nekakav doprinos važnoj borbi protiv klimatskih promena, čije posledice trpi ceo svet. 

Sigurno je ovu vest k znanju primio i Fudbalski savez Srbije, jer "orlovi" imaju lepu šansu da se posle višedecenijskog neučestovanja na šampionatima vrate na evropsku scenu. Dve godine posle nastupa na Svetskom prvenstvu u Kataru.