Vesti iz fudbala

Rasplet za titulu u Top 5 liga: Napoli svirao kraj, Barsa se sprema, PSŽ se kocka, Siti i Bajern bez prava na kiks

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

05.05.2023 20:51
Rasplet za titulu u Top 5 liga: Napoli svirao kraj, Barsa se sprema, PSŽ se kocka, Siti i Bajern bez prava na kiks Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Bližimo se kraju jedne specifične sezone koja je bila prsečena Mundijalom u Kataru, a u Top 5 ligama Evrope neizvestan finiš očekuje se u Premijer ligi i Bundesligi.

Mančester siti ima bod prednosti i meč manje od Arsenala u Premijer ligi i bliži je odbrani titule. Jednostavno, Siti ima kvalitetniji sastav, goropadnog Erlinga Halanda, sa 35 pogodaka novog rekordera Premijer lige i čini se lakši raspored. Do kraja se sastaju sa Lidsom (d), Evertonom (g), Čelsijem (d), Brajtonom (g) i Brentfordom (g).

Samo Mančester siti igra Evropu

Od klubova koji se bore za titulu u Top 5 liga samo Mančester siti igra Evropu. Rival u polufinalu im je Real Madrid koji je realno, (ne još uvek i matematički), izgubio šanse da se bori za titulu u Španiji.

Arsenal gostuje Njukaslu, dočekuje Brajton, odlazi na noge Notingem Forestu i na kraju je domaćin Vulverhemptonu. Taj bod, odnosno potencijalno četiri boda prednosti Sitija, u ovoj fazi i uz ovakvu formu tima Pepa Gavrdiole izgledaju za "tobdžije" - nedostižno.

 

 

Bajern grca u 2023. godini, greška u prelaznom roku kada nije kupljen naslednik golgetera Roberta Levandovskog mogao je da košta Bavarce gubitka titule posle 10 godina da sa druge strane Borusija iz Dortmunda nije dva puta kiksnula i vratila velikana u život.

Bajern ima bod više od "milionera", u poslednja četiri kola igra protiv Verdera (g), Šalkea (d), Lajpciga (d) i Kelna (g). Sa druge strane, Borusijini rivali su: Volfsburg (d), Borusija M. (d), Augsburg (g), Majnc (d). Bez prava na kiks su i jedni i drugi. Union Berlin, Frajburg i Lajpcig nisu daleko, ali teško da mogu da se umešaju u borbu za titulu.

 

 

Napoli je završio posao u Seriji A pet kola pre kraja osvajanjem titule posle 33 godina. Barselona ima 13 bodova više od Atletiko Madrida, 14 od Reala i matematički su joj potrebna dva boda u preostalih pet kola da se okiti 27. titulom u Primeri. Može to da uradi već 14. maja protiv Espanjola u gradskom derbiju.

Pari sen Žermen se kocka sa titulom ove sezone u Ligi 1, u tri navrata je gubio po devet bodova prednosti, a ni situacija u timu posle suspennzije Lionela Mesija i protesta navijača protiv Nejmara nije dobra jer je urušili atmosferu.

Ipak, tih pet bodova prednosti pet kola pre kraja daju im najveće šanse da prvi prođu kroz cilj, pogotovo što imaju lakši raspored: Troa (g), Ažaksio (d), Okser (g), Strazbur (g) i Klermon (d).

Marsej ima bod više od Lansa, ali se ove dve ekipe sastaju u subotu. Remi bi za obe ekipe bila najgora solucija u trci sa Parižanima. Marsej u preostala kola igra sa Anžeom (d), Lilom (g), Brestom (d) i Ažaksioom (g). Lans očekuju mečevi protiv Remsa (d), Lorijena (g), Ažaksioa (d) i Oksera (g).