Vesti iz fudbala

Samo da ne bude kao sa Perišićem: Ivan Rakitić nadomak Hajduka

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.07.2024 21:28
Ivan Rakitić će bi mogao ostati upamćen kao legenda Hajduka, ukoliko vrati titulu posle 20 godina Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
Ivan Rakitić će bi mogao ostati upamćen kao legenda Hajduka, ukoliko vrati titulu posle 20 godina

Teško da na Balkanu postoji stadion sa više dešavanja ovog leta, nego što je to "Poljud". Od kada je Nikola Kalinić zaseo u fotelju sportskog direktora, počelo je sa velikom obnovom iz koje je planirano da proiziđe titula šampiona Hrvatske posle 20 godina. 

Previše je dugačak post kluba kao što je Hajduk, a za prekid istog, neophodni su iskusni fudbalski znalci koji će moći da pokrenu mladi naboj i motivišu ekipu. Dovođenje Đenara Gatuza deluje kao ambivalentan potez, s obzirom da se do sada pokazalo da Italijan nije trenerski mag, ali istovremeno ima karakter i ume da pogura svoje ekipe do maksimuma.

Sigurno da je i potez dovođenja legende Milana bio i marketinški, a sada se sprema još jedan koji bi mogao da se protumači na sličan način. Naime, kako prenose komšijski mediji, Ivan Rakitić nalazi se na korak od dolaska u Split. Navodno, čelnici kluba sa Kalinićem kao glavnim zagovaračem, postigli su dogovor sa legendom hrvatskog fudbala, i potpis se može očekivati do kraja nedelje.

 

 

Takođe se dodaje da će se bivši vezista Sevilje odreći velikog novca u Al-Šababu i raskinuti ugovor, kako bi zaigrao na "Poljudu". 

Ipak, koliko god sve bajno izgledalo, i dolazak nekadašnjeg fudbalera Barselone može biti mač sa dve oštrice. Pre svega, pozne igračke godine mu ne idu na ruku, a takođe, prošlu sezonu je proveo na Bliskom istoku, što je najčešće pogubno po spremnost igrača u poznom delu karijere. Videli smo da dolazak Ivana Perišića nije bio uopšte dobra odluka, te da je krilni napadač potpuno podbacio usled teške povrede koja mu je oduzela prodornost i brzinu - glavne snage njegove igre. 

Kako god okrenuli, teško je jednoznačno protumačiti ovaj potez Hajduka, ali nesumnjivo da će Rakitićevo iskustvo biti plus u svlačionici u pohodu na titulu. Ako ne, makar će se lepi beli dresovi prodavati, baš kao što je bio slučaj sa prvim Ivanom...

Svoju bogatu karijeru, Rakitić je otpočeo u Bazelu, da bi potom nosio dresove Šalkea, Barse, Sevilje, i prošle sezone Al-Šababa. Iza sebe ima jednu Ligu šampiona, dve Lige Evrope, četiri La lige i još bezbroj drugih odličja, osvojenih sa karijernim doprinosom od 123 gola i 136 asistencija. Sa Hrvatskom je 2018 godine napravio najveći uspeh u istoriji nacionalnog tima, dolaženjem do drugog mesta na Svetskom prvenstvu u Rusiji.