Vesti iz fudbala

Birmanečevič igrač aprila u češkom šampionatu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.05.2024 18:32
Veljko Birmančević je treći strelac Fortuna lige Guliver/AP Photo/Petr David Josek
Veljko Birmančević je treći strelac Fortuna lige

Veljko Birmančević, krilni igrač Sparte iz Praga proglašen je za najboljeg fudbalera češkog šampionata (Fortuna liga) u aprilu. Iza potencijalnog reprezentativca Srbije je sjajan mesec, jer je sa pet golova i asistencijom u četiri susreta približio Spartu do druge uzastopne titule pred početak plej-ofa.

Od utakmice sa Liverpulom na "Enfildu" u četvrtfinalu Lige Evrope kada je postigao jedini gol u ubedljivom porazu (1:6), na svakom meču od polovine marta do maja postigao je bar po jedna pogodak za Spartu!

U martu je pogađao mreže Hradec Kralove (2:1) i Češke Budejovice (1:0), a u aprilu je bio strelac protiv Mlade Bolesav (1:1), Bohemijansa (3:1, dva gola), zabeležio gol i asistenciju protiv Banik Ostrave (4:3), a zatim je stavio tačku protiv Sigme (4:1).

 

 

U anketi koju organizuje češka liga Birmančević je pobedio ubedljivo i prvi put je ove sezone proglašen za igrača meseca, dok je njegov trener, Danac Brajan Priske po treći put od početka šampionata proglašen za trenera meseca.

Bivši fudbaler Čukaričkog, Malmea ove sezone igra u Sparti na pozajmici iz Tuluza, a Česi nemaju dilemu da će ga otkupiti od Francuza za unapred dogovorenih 2,3 miliona evra.

Sparta na pet kola pre kraja lige u plej-ofu ima četiri boda prednosti u odnosu na Slaviju i čak 14 od trećeplasirane Viktorije Plzenj. Birmančević je treći strelac lige sa 14 golova, samo su Šuls (Plzenj) i Jurečka (Slavija) za gol efikasniji od njega. Kad tome dodamo da ima i sedam asistencija, takođe su samo dvojica fudbalera u ovoj statistici uspešniji od njega - Juliš (Sigma) i Everton (Banjik). Nedvosmisleno, Veljko Birmančević je veliki kandidat da dobije priznanje MVP Fortuna lige.