Vesti iz fudbala

Kardif traži od Nanta 120 miliona kao naknadu štete zbog smrti Emilijana Sale

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.04.2024 18:16
Kardif i Nant vode besmislen "rat" Guliver
Kardif i Nant vode besmislen "rat"

Tragična smrt Emilijana Sale, napadača Nanta u avionskoj nesreći iznad Lamanša 2019. godine, na putu da se priključi novom klubu Kardifu izgleda da nije sama po sebi bila dovoljna tragedija. I za porodicu i za fudbalski svet.

Klubovi iz Velsa i Francuske su unazad godinama prepucavaju oko određene odštete zbog smrti argentinskog napadača, pa je tako Kardif podneo Privrednom sudu u Nantu tužbu protiv Nanta tražeći odštetu od 120 miliona evra, koliko su navodno izgubili od ispadnja iz Premijer lige, a koji se ne bi dogodio da je Sala igrao za novi klub na Ostrvu.

Zahtev Velšana se zasniva na analizi "Analytics FC", kompanije posvećene veštačkoj inteligenciji koja je izračunala da bi golovima argentinskog napadača klub iz Kardifa imao 54,2 odsto šansi da izbegne ispadanje. Neki kompjuter je izračunao kolkiko bi Sala golkova postigao i koliko bodova doneo da je igrao za Kardif u drugom delu sezone 2018/19. Finansijski ekspert Miris Nusenbaum je izračunao da je finansijski gubitak Kardifa 120 miliona evra.

Sa druge strane, Nant je podneo protivtužbu, koja se zasniva na "moralnoj šteti" koju Kardif pravi francuskom klubu, prenosi "L' ekip". 

 

 

Cela ova priča je bizarna, a jedino pati porodica Emilijana Sale jer se ima fudbalera koji je tragično nastardao 2019. godine i dalje provlači kroz neke neshvatljive razmirice dva kluba. 

Podsećanja radi, Kardif je 19. januara 2019. postigao dogovor sa Nantom za transfer Sale i to za 6.8 miliona evra. Igrač se uputio 21. januara, po lošem vremenu, privatnim avionom Pajper Malibu za Kardif. Usled nevremena avion se srušio u Lamanšu. Potraga je bila opsežna, 30. januara su locirani neki ostaci aviona, 3. feberuara je pronađen avion na dnu Lamanša, 6. februara su uspeli da ga izvade i potvrde dan kasnije da je to telo Emilijana Sale, koji je 16. februara sahranjen u gradu Progreso.