Vesti iz fudbala

Najveći poraz Ajaksa u istoriji "Klasikera": Fejnord "šesticom" ispratio "kopljanike" iz Roterdama

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

07.04.2024 16:35
Detalj sa utakmice Fejnord - Ajaks Guliver/NESimages/Herman Dingler/DeFodi Images
Detalj sa utakmice Fejnord - Ajaks

Pre samo godinu dana ova utakmica bi bila možda i najveći derbi u Holandiji, a danas je definitivno daleko od toga. U sezoni za zaborav kada je u pitanju Ajaks, "kopljanici" su doživeli pravo poniženje u duelu protiv Fejnorda. Aktuelni prvak Holandije je slavio protiv kluba iz Amesterdama 6:0 (3:0)!

Imali su u prošlosti i jedni i drugi poprilično ubedljive pobede u prošlosti. Ajaks je u više navrata savladao večitog rivala sa šest golova razlike: 7:1 oktobra 1933, 6:0 novembra 1975, 8:2 septembra 1983. i 6:0 maja 1999. godine. Ipak, danas je klub iz Roterdama upisao najveći trijumf u istoriji "Klasikera"

Gosti su bili u potpunosti nemoćni na "De Kajpu" od prvog minuta utakmice. Iako su izabranici Arnea Slota prvi pogodak postigli tek u 34. minutu, Ajaks do tada nijedno nije uspeo da pripreti čuvaru mreže, Timonu Velenrojteru.

Igor Paišao je postigao prvi gol, a nije prošlo ni punih 60 sekundi na semaforu stadiona je stajalo 2:0 zahvaljujući Jankubi Mintehu. U nadoknadi prvog dela igre je David Hanko postigao još jedan gol za tri gola pred odlazak na pauzu.

Ni u drugom delu igre se nisu zaustavili domaćini. Minteh se ponovo upisao u strelce, a Kventin Timber je povećao na 5:0. Konačan rezultat je postavio Paišao u 66. minutu. Mogao je Fejnord da zabeleži i najveću pobedu u istoriji Klasikera, ali je gol Alireze Jahanbahša poništen zbog ofsajda.