Vesti iz fudbala

Srbija po notama Dušana Tadića rutinski pobedila Litvaniju i krenula po nemačku vizu

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

24.03.2023 22:43
Srbija po notama Dušana Tadića rutinski pobedila Litvaniju i krenula po nemačku vizu MN Press

Po notama kapitena Dušana Tadića, Srbija je u više sigurnoj nego nekoj igri koja nadahnjuje, pobedila Litvaniju na stadionu "Rajko Mitić" 2:0 (1:0) i tako napravila prvi korak ka plasmanu na EURO 2024. godine u kvalifikacionoj Grupi "G". Kapiten "orlova" je 95. meč u nacionalnom dresu obeležio 21. golom, ali i 37. asistencijom, poveo je na pravi način svoj tim, a zatim ustupio od 72. minuta mesto Lazaru Samardžiću koji je debitovao za Srbiju.

Srbija je očigledno ušla u meč da pobedi, ali i da sačuva što više snage za duel sa Crnom Gorom u ponedeljak. Izabranici Dragana Stojkovića igrali su u nekom laganijem modu, bez previše trčanja oslanjajući se na suvi kvalitet Dušana Tadića, Filipa Kostića, Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića... I nekako su u takvoj konstalaciji i došli do gola, jer je Filip Kostić u svom poznatom stilu prošao po levoj strani, zatim "zavrnuo" na desetak metara odakle je Dušan Tadić u 95. nastupu za "orlove" postigao 21. pogodak. 

Litvanci su još jednom potvrdili svoju odliku da su borbena, dobro organizovana defanzivna ekipa, a kad rival ne trči dovoljno, onda oni uglavnom uspevaju da zatvore sve prilaze golu. S obzirom da su "orlovi" igrali u drugoj brzini, šanse su stvarali samo na suvi kvalitet. Mogao je Dušan Vlahović glavom da matira golmana posle centaršuta Kostića, mogao je i Mitrović da brže šutira u 34. minutu, dok Marko Grujić nije imao sreće da atraktivan potez petom rezultira golom. Skrenuo je šut Živkovića i pogodio samo stativu.

Kvalifikacije za EURO 2024.

Grupa "G"

Bugarska - Crna Gora 0:1 (0:0)
/Krstović 70/

Srbija - Litvanija 2:0 (1:0)
/Tadić 16, Vlahović 53/

Uglavnom, Srbija je kontrolisala meč, ali je u 27. minutu Palauskas imao zicer kada se oslobodio Gudelja, okrenuo i poslao loptu preko prečke sa sedam metara. Bila je to opomena za defanzivce Srbije...

Znali su reprezentativci Srbije da će morati da pojačaju ritam u nastavku što se i dogodilo. Pritisli su goste, ali im i dozvolili da preko Jankauskasa prvi imaju priliku, Vanja Milinković Savić uspešno je zaustavio njegov udarac sa 15 metara. Odmah je usledila kazna, Dušan Tadić je napravio pravu malu minijaturu u petercu, uposlio je Dušana Vlahovića, a napaač Juventusa nije propustio priliku da sa pet-šest metara zakuca loptu pod prečku.

Tu je negde i bio kraj što se konačnog pobednika tiče. Tadić je ubrzo mesto ustupio Lazaru Samardžiću, da se predstavi navijačima u Srbiji, "orlovi" su igrali koliko je trebalo do kraja da sačuvaju prednost, mada je Vanja Milinković Savić još jednom dobrom intervencijom sprečio Černiča i Novikovasa da "zakuvaju" meč u poslednjih 15 minuta.

Na kraju je ostalo 2:0, Srbiju u ponedeljak od 20.45 (TV Arena Premium 1) očekuje duel sa Crnom Gorom u Podgorici.

Srbija - Litvanija 2:0 (1:0)

Stadion: Rajko Mitić.
​Sudija: Lorens Vizer (Belgija).
Strelci: Tadić u 16, Vlahović u 53. minutu.

SRBIJA: Vanja Milinković Savić - Eraković, Gudelj, Pavlović - A. Živković (od 80. Milenković), Grujić, Lukić (od 72. Lukić), Kostić - Tadić (od  72. Samardžić) - Vlahović (od 63. S. Milinković Savić), Mitrović (od 80. Joveljić).

LITVANIJA: Batkus - Lasickas, Kožukolovas, Girdvainis, Beneta (od 86. Baravikas) - Šimkus, Černič (od 80. , Gineitis (od 80. Romanovski), Golubickas (od 62. Slivka), Jankauskas (od 62. Novikovas) - Paulauskas (od 80. Laukžemis).