Vesti iz fudbala

Gabrijel Milito nasledio Skolarija na klupi brazilskog Atletiko Mineira

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.03.2024 23:08
Gabrijel Milito je prvi put trener u Brazilu TV Arena sport/ Screenshot
Gabrijel Milito je prvi put trener u Brazilu

Gebrijel Milito napustio je drugi put u trenerskoj karijeri Argentinu i posle epizode u Čileu (0' Higins), dobio je veliku priliku da se dokaže u Brazilu. Posle rastanka sa legendarnim Felipeom Skolarijem, Atletiko Mineiro je angažovao bivšeg stratega Argentinos juniorsa, Estudijantesa i Independijentea.

Milito stiže naredne nedelje u Belo Horizonte da preuzme ekipu, a ugovor je potpisao do kraja 2025. godine, što znači da Atletiko ima puno poverenja u njegov kvalitet.

Tokom fudbalske karijere, centarlni defanzivac Gabrijel, iako je igrao veoma dobro za Independijente, Saragosu i četiri sezone za Barselonu (plaćen 18,7 miliona evra), uvek je bio u senci starijeg brata Dijega Milita, sjajnog napadača iako ima trofejniju salu od njega i više utakmica za selekciju "gaučosa" (43/25). Dijego je osvojio Ligu šampiona 2010, a Gabrijel godinu dana kasnije sa Barselonom, posle čega se vratio u Independijente i tu završio igračku karijeru 2012. godine.

 

 

Ipak, Gabrijel je odmah po okončanju karijere počeo da se edukuje za trenera. Bio je prvo u stručnom štabu Independijentea, zatim se dokazao u Estudijantesu zamenivši 2015. godine Manuela Pelegrinija, pa se vratio da bude prvi trener matičnog kluba, gde je radio dva puta.

Najbolje rezultate imao je u Argentinos juniorsu koji je doveo do Kopa Libertadores, a uprkos ugovoru do 2027. godine, imao je klauzulu o jednostranom raskidu koju je iskoristio u avgustu 2023. godine, nezadovoljan posle poraza od San Martina de San Huan u osmini finala Kupa. Do sada je kao trener na 245 mečeva ostvario skor od 103 pobede, 67 remija i 75 poraza.