Vesti iz fudbala

Stojković: Protiv Kipra ćemo izaći maksimalno ozbiljno i sa dosta promena

komentari (0)

Autor: Mira Milanović

24.03.2024 17:17
Dragan Stojković, selektor reprezentacije Srbije FSS
Dragan Stojković, selektor reprezentacije Srbije

 Pobeda, to je jedino o čemu razmišljaju reprezentativci Srbije pred sutrašnji (18.00) duel sa selekcijom Kipra u Larnaki. "Orlovi" u Moskvi nisu prikazali igru koja se očekivala od njih, ipak, trebalo bi imati u vidu da su igrali i sa igračem manje skoro celu utakmicu. 

Duel sa Kipranima biće prilika da selektor Stojković proba najbolje što ima u ovom trenutku, na čelu sa Mitrovićem, Tadićem i Milinković Savićem.

Srbija je apsolutni favorit u sutrašnjem meču, protiv domaće selekcije, koja je pre nekoliko dana igrala nerešeno 1:1 sa Letonijom.

"Sve je u redu, atmosfera je dobra, okrenuti smo budućnosti, meču koji sledi, nema panike, gledamo napred", jasan je selektor Dragan Stojković.

Osvrnuo se selektor Stojković i na kadrovsku situaciju pred duel sa Kiprom.

"Milenković se priključio, svi konkurišu za tim, biće nekih promena i tu nema dileme. Želimo da probamo nešto što smo radili prethodnih dana i ovu utakmicu gledamo kao na rehabilitaciju posle onoga u Rusiji. Očekujem da igrači obave sve što treba na terenu. Utakmica u Rusiji je poraz koji je došao, ali to nije bio najbolji tim Srbije i treba biti pošten i to reći. Ima igrača koji su u prednosti na pojedince koji su počeli u Moskvi, a sve to znači da očekujem bolje izdanje u svakom smislu sada na Kipru".

Otkrio je Stojković da će za razliku od duela u Moskvi jedan od najtraženijih igrača reprezentacije Srbije Lazar Samardžić igrati u Larnaki.

"Samardžić? Pa onaj ko sedi pored mene on počinje".

 

 

Kapiten Dušan Tadić, mogao bi već sutra da uđe u istoriju srpskog fudbala. Iako je to već postala tradicija kapiten nije bio pored selektora na konferenciji.

"Pa dobro, nije strašno, malo da ga odmorimo".

Utakmica protiv Kipra smatra se važnom, odnosno pripremnom za predstojeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

"Priča se da su ovo pripreme za Evropsko prvenstvo, ali ono počinje tek za tri meseca. I kada se vraćamo na Rusiji, sve je bilo jasno sa crvenim kartonom, jasno je bilo i Rusima. Možeš da se braniš, pred tobom je praktično ceo meč sa igračem manje, ali realnost je da se teško može odbraniti u takvoj situaciji. Zato mi je žao što se sve tako izdešavalo, rani karton, isključenje, pa penal. Videćemo, imamo i u junu dve utakmice. Mislim da je najvažnije da pratim svoj instik, kada sam ga pratio, bilo je dobro. Razumem i kritiku, sve je to u redu, lek je da se ne ulazi u bilo kakvu vrstu polemike, ali važno je da se sačuva koncentracija, to je najvažnije za ekipu".

Bez Gajića, vratio se Milenković

Selektor Dragan Srtojković za sutrašnju utakmicu sa Kiprom, ne računa na Milana Gajića. Desni bek posle crvenog kartona u Moskvi je automatski suspendovan za naredni meč i ranije se vratio obavezama u klubu.
Ipak, veliko pojačanje stiže iz Italije. Posle dobijanja dva slobodna dana i odlaska u Firencu zbog smrti direktora Fiorentine sa ekipom je ponovo Nikola Milenković. 
Što se tiče ostalih igrača, problema sa povredama nema, tako da će Stojković moći da izvede najjači sastav protiv Kiprana. Ovo je druga provera pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, a u junu će se Srbija sastati sa Austrijom (4. jun) i Švedskom (8. jun).

Osvrnuo se Stojković na utakmicu sa Rusijom, ali i na igru koja nije bila na zadovoljavajućem nivou. Očekuje se da "orlovi" u Larnaki izgledaju mnogo bolje, a najavio je selektor i promene.

"Pretpostavljam da su ljudi nezadovoljni, a pritisak uvek postoji, sve je to u rok službe. Važno je da radite pošteno i da sve bude dobro na kraju. Rekao sam igračima da želim da vidim reakciju, revolt, nisam opterećen rezultatom, nikad nisam rekao da mora da pobede, ali pobediće ako budu agresivniji, pruže dobru igru zbog reputacije koju su stvorili. Hoću pozitivnu reakciju svih igrača, od zadnje linije do napada. Maksimalno angažovanje i respekt prema principima igre koju želimo da pružimo. Niko se ne oseća lepo kada ga kritikujete, stvaljate pod upitnik njegov kvalitet. Zato želim reakciju. Tim će protiv Kipra izaći maksimalno ozbiljno i sa dosta promena, sigurno"

Utakmica sa Kiprom biće možda i poslednja prilika za neke igrače da se nametnu Stojkoviću.

"Može biti, ali ne mora da znači. Što se tiče finalnog spiska biće velika konkurencija, a na igračima je da se dokazuju iz nedelje u nedelju. Videćemo ko je u kakvoj formi i ko zaista može da pomogne timu. Moramo. hoćemo i možemo da budemo daleko bolji, sve zahteve da sprovedemo do jedne tačke koja će nas sve učiniti zadovoljnim. Ima dosta vremena do juna, sve pratimo, rivale takođe. Na igračima je da se trude i bore, a krajem maja odlučićemo ko će biti na spisku za Evropsko prvenstvo".

Gledao je Stojković i utakmicu Engleza protiv Brazila.

"Sam događaj na Vembliju je dosta impresivan, Engleska jaka selekcija, ali nemaju oni krila, može da se igra protiv njih i nemam nikakav strah", - zaključio je Stojković.