Vesti iz fudbala

Dortmund obezbedio učešće na Svetskom klupskom prvenstvu nakon eliminacije Lajpciga iz Lige šampiona

komentari (0)

Izvor: Tanjug

07.03.2024 09:22
Fudbaleri Borusije Dortmund Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Hussein Malla
Fudbaleri Borusije Dortmund

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda obezbedili su učešće na prvom Svetskom klupskom prvenstvu sa 32 kluba koje će se održati sledeće godine u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je večeras Svetska fudbalska federacija (FIFA).

Kako je saopštila FIFA na zvaničnom sajtu, klub iz Dortmunda je obezbedio plasman na SP klubova posle eliminacije Lajpciga od Reala u osmini finala Lige šampiona. Borusija će tako uz Bajern biti drugi nemački klub na SP koje će se održati od 15. juna do 13. jula 2025. godine u SAD.

Plasman na SP klubova uz Bajern i Borusiju ranije su obezbedili i Al Hilal (Saudijska Arabija), Urava (Japan), Al Ahli (Egipat), Vidad (Maroko), Monterej i Leon (Meksiko), Sijetl (SAD), Palmeiras, Flamengo i Fluminense (Brazil), Oklend Siti (Novi Zeland), Čelsi i Mančester Siti (Engleska), Real (Španija), Pari Sen Žermen (Francuska), Inter (Italija), kao i Porto i Benfika (Portugal).

Preostali učesnici biće dva kluba iz Azije, dva kluba iz Afrike, jedan klub iz SAD, pobednik Lige šampiona Severne i Srednje Amerike, osvajač Kopa Libertadores plus još dva kluba iz Južne Amerike, po jedan klub iz Španije i Italije, kao i osvajač Lige šampiona.

Ukoliko je klub koji osvoji Ligu šampiona već obezbedio plasman na SP, njegovo mesto popuniće klub koji nije obezbedio mesto na SP a najbolji je na rang listi UEFA u poslednje četiri godine.