Vesti iz fudbala

Džon Dal Tomason postao prvi stranac na mestu selektora Švedske: Danac ispisao istoriju komšijske države

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.02.2024 22:22
Džon Dal Tomason, u vreme trenerskog angažmana u Rodi Guliver
Džon Dal Tomason, u vreme trenerskog angažmana u Rodi

Džon Dal Tomason novi je selektor najbolje fudbalske selekcije Švedske, što samo po sebi nije "vau" vest, dok se ne začeprka po njoj, jer se tako dođe do saznanja da je Danac postao prvi stranac kom je pošlo za rukom da vodi "tri krune". 

Bivši napadač dolazi na mesto iskusnijeg kolege, Šveđanina Jana Andersona, kog je gubitka posla koštao neizboren prolazak na ovogodišnje Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Pošto je prethodno sam podneo ostavku na menadžersku funkciju u Blekburnu. 

Fudbalski savez komšijske države dao mu je ugovor do kraja borbe za Mundijal 2026, s opcijom automatskog nastavka saradnje u slučaju da uspe u misiji kvalifikovanja za planetarni šampionat. 

 

 

"Jako se veselim početku ovog velikog zadatka i susretu sa navijačima, igračima i naravno medijima u Švedskoj", rekao je Tomason, koji je kao igrač upisao 112 nastupa za Dansku i postigao 52 gola.

Četrdesetsedmogodišnji stručnjak igračke karijeru napravio je noseći dres Herenvena, Njukasla, Fejnorda, Milana, Štutgarta i Viljareala. Trenersku karijeru započeo je kao pomoćni trener Ekscelziora, a istu ulogu imao je u Viteseu i timu Danske. 

Od 2020. do 2021. godine vodio je Malme, a poslednje dve sezone Blekburn iz drugog ranga takmičenja u Engleskoj.