Vesti iz fudbala

Gana ovo nikada nije doživela: Velike demonstracije zbog loših rezultata reprezentacije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.02.2024 15:42
Fudbalska reprezentacija Gane Tanjug/AP Photo/Sunday Alamba
Fudbalska reprezentacija Gane

Veliki broj navijača, sportskih novinara i poznatih ličnosti otpočeo je masovne demonstracije pod nazivom "Spasimo fudbal u Gani", a sve zbog loših rezultata reprezentacije ove afričke zemlje.

Ovo je, kako prenose mediji, prvi put da se u Gani organizuju protesti zbog fudbala, a kao povod uzeta je nedavna eliminacija sa Kupa afričkih nacija i to već nakon grupne faze.

Nakon tog neuspeha, čelnici nacionalne federacije su odlučili da smene selektora Krisa Hjutona, ali navijači smatraju da to nije dovoljno. Ne samo da smatraju da nije dovoljno, već su nosili i transparente na kojima je pisalo kako neće dozvoliti da se tim potezima zataškaju sve druge loše odluke koje su dovele do ove situacije.

 

 

Takođe, besni demonstranti su poručili da po njihovom mišljenju Gana više nije fudbalska velesila i da to pod hitno treba da se promeni, a uz to su zahtevali i ostavke čelnika Saveza.

Gana je, inače, na Kupu afričkih nacija ove sezone izgubila od Zelenortskih Ostrva (1.2), a remizirala protiv Egipta (2:2) i Mozambika (2:2) iako je na tom susretu imala dva gola prednosti.

Tokom bogate istorije fudbalska reprezentacija Gane je četiri puta osvajala kontinentalni šampionat u Africi, pet puta bila druga i jednom treća. Poslednji koliko-toliko veliki rezultat ostvaren je 2017. godine kad je obezbeđen prolaz u polufinale, ali medalja nije osvojena, a poslednja dva takmičenja su završena u grupnoj fazi.

 

 

Iz grupe se nije "izašlo" ni na poslednjem Mundijalu u Kataru, četiri godine pre toga u Rusiji nije ni obezbeđen plasman, a i u Brazilu  2014. se nije prošla grupna faza.

Najveći uspeh na Svetskom prvenstvu Gana je ostvarila 2010. godine u Južnoj Africi pod vođstvom srpskog stručnjaka Milovana Rajevca kad je ekipa igrala četvtrfinale, ali od tada nedostaju rezultati.