Vesti iz fudbala

Domaćin nakon preokreta stigao do finala: Katar protiv Jordana brani trofej Azijskog kupa

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

07.02.2024 18:20
Fudbaleri Katara Tanjug/AP Photo/Hussein Sayed
Fudbaleri Katara

Fudbaleri Katara su savladali Iran 3:2 (1:2) nakon preokreta i plasirali se u finale Azijskog kupa. U meču za titulu, domaćin turnira će se sastati sa Jordanom koji je dan ranije slavio protiv Južne Koreje (2:0).

Iran je već nakon četiri minuta igre stigao do vođstva pogotkom Sardara Azmuna, ali je Jasem Gaber Adbulsalam u 17. poravnao na 1:1. Iranci su ređali šanse, ali lopta nije htela u gol Mešal Aisa Baršama. Čak tri velike šanse propustili su izabranici Amira Galenoea. Kao i što obično biva u fudbalu, usledila je kazna. Akram Afif je doneo totalni preokret domaćinu Azijskog kupa u 43. minutu.

 

 

Ipak, Iran je uspeo da se sabere na poluvremenu i već nakon pet minuta igre stigne do izjednačenja. Nakon reakcije VAR sobe, glavni sudija je pokazao na penal, a sa "bele tačke" bio je precizan Alireza Jahanbahš. Kako je vreme odmicalo, slutilo je da ćemo gledati produžetke u drugom polufinalu, ali je Almoez Ali imao druge planove. 

Nakon slabog šuta Abdelaziz Hatema, napadač Al Duhaila se našao na pravo mestu i završio u situaciji jedan na jedan sa protivničkim golmanom. Hladnokrvno je smestio loptu u mrežu i usledila je euforija domaćih navijača. 

Katar će tako u finalu braniti trofej koji je osvojio 2019. godine u Abu Dabiju. Protivnik u duelu za titulu biće im reprezentacija Jordana koja se prvi put u istoriji našla u finalu Azijskog kupa. 

Azijski kup, polufinala

Jordan - Južna Koreja 2:0 (0:0)
/Al Naimat 53, Al Tamari 66/

Iran - Katar 2:3 (1:2)
/Azmun 4, Jahanbahš 51 - Abdulsalam 17, Afif 43, Ali 82/