Vesti iz fudbala

Jedan od najvećih nemačkih klubova na rubu ponora: Šalke bi mogao direktno u četvrtu ligu naredne sezone?

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

01.02.2024 15:30
Navijači Šalkea Guliver/Oliver Kaelke/DeFodi Images
Navijači Šalkea

Veliki problemi su se nadvili nad "Feltins Arenom" u Gelzenkirhenu. Nakon što je prethodne sezone ispao iz Bundeslige, ekipi Šalkea ne ide ništa bolje ni u drugom rangu nemačkog fudbala. Posle 19 odigranih mečeva, klub sa severozapadna Nemačke se nalazi na 15. poziciji sa svega 20 osvojenih bodova. Isto toliko imaju i Braunšvajg i Roštok koji zauzimaju 16. i 17. mesto. 

U treći rang direktno vode pozicije 18. i 17, dok 16. ekipa popularne "Cvajte" ide u plej-aut gde igra sa timom iz plej-ofa treće lige. Ipak, ono što predstavlja problem za Šalke jeste činjenica da klub možda ne može da ispuni finansijske uslove kako bi dobio licencu za takmičenje u trećem rangu. To bi u značilo automatsku selidbu u četvrti rang, odnosno Regionalnu ligu Zapad.

 

 

Kako prenose nemački mediji, dug Šalkea iznosi oko 165 miliona evra, ali to nije najveći problem pred nekadašnjim šampionom Nemačke. U slučaju ispadanja u treću ligu, svi igrači automatski postaju slobodni i njihovi ugovori prestaju da važe. Isti je slučaj i sa sporstkim direktorom, Markom Vilmotsom kao i trenerom Karelom Geretsom.

Klub sa trećom najvećom bazom navijača čeka šest ključnih meseci. Izuzetno bitno će biti da osigraju opstanak u drugoj ligi kako se Šalke ne bi raspao u narednoj sezoni. Prvi naredni test ih čeka već u subotu kada će na "Feltins Areni" gostovati direktan rival za opstanak, ekipa Braunšvajga.

 

Standings provided by Sofascore