Vesti iz fudbala

Ne prašta se neuspeh na Kupu Afrike: Otkazi za Žan-Luj Gasea, Belmadija i Đalela Kadrija

komentari (0)

Izvor: Tanjug

24.01.2024 20:55
Žan Luj Gase sa igračima Obale Slonovače Tanjug/AP Photo/Sunday Alamba
Žan Luj Gase sa igračima Obale Slonovače

Neuspesi na Kupu Afrike se ne praštaju u Africi, pa su tako danas otkaz dobila trojica neuspšenih selektora. Nove stručnjake na klupi gtraže Obala Slonovače, Alžir i Tunis, čiji je selektor dobio otkaz odmah posle večerašnjeg meča i eliminacije.

Fudbalski savez Obale Slonovače (FIF) saopštio je danas da Francuz Žan-Luj Gase više nije selektor reprezentacije ove zemlje, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da je Gase otpušten zbog loših rezultata na Kupu afričkih nacija, koji se održava u Obali Slonovače. Ova selekcija je pobedila Gvineju Bisao 2:0, a potom je poražena od Nigerije (0:1) i Ekvatorijalne Gvineje (0:4).

Obala Slonovače se nalazi na trećem mestu na tabeli grupe A sa tri boda i još ima šanse da se plasira u osminu finala Kupa afričkih nacija.

"Ugovori selektora Gasea i njegovog pomoćnika Printana raskinuti su zbog loših rezultata", navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Obale Slonovače.

 

 

Gase je pre dva dana navodno ostavku podneo predsedniku FIF-a Jasinu Idrisu Dijalu posle poraza od Ekvatorijalne Gvineje. Selekciju Obalu Slonovače će u narednom periodu privremeno da predvodi bivši reprezentativac ove zemlje Emerse Fae.

Plasman u osminu finala Kupa afričkih nacija izboriće po dve najbolje plasirane selekcije iz svake grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Đamel Belmadi (47) je očekivano smenjen dan posle eliminacije Alžira sa Afričkog Kupa nacija (AKN), i to posle grupne faze. Alžiru je ovo druga uzastopna eliminacija posle grupne faze sa AKN, a i te 2021. godine selektor je bio Belmadi.

"Sastao sam se sa Đamelom i napravili smo prijateljski dogovor da prekinemo saradnju. Hvala Đamelu na svemu što je uradio za naš fudbal. Izvinjavamo se našim navijačima na lošem rezultatu", rekao je Valid Sadi, predsednik FS Alžira.

Alžir je osvojio samo dva boda u grupi D sa Angolom, Burkina Fasom i Mauritanijom, od koje je sinoć izgubio 0:1 i tako okončao učešće na AKN.

Tunis je večeras eliminisan u Grupi E, remi sa Južnom Afrikom doneo im je poslednje mestto i ceh je odmah posle meča platio Đalel Kadri.