Vesti iz fudbala

Kup Azije: Irak nadigrao Japan i obezbedio plasman u osminu finala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.01.2024 14:32
Kup Azije: Irak nadigrao Japan i obezbedio plasman u osminu finala Tanjug/AP Photo/Aijaz Rahi

Irak je pobedio Japan 2:1 (2:0) u drugom kolu Grupe D i obezbedio plasman u osminu finala Kupa Azije. Iznanadili su Iračani nadmene Japance, uz Koreju, Australiju i Saudijsku Arabiju, glavne favorite za titulu.

Golovima Ajmana Huseina u 5. i četrtom minutu nadoknade otišli su na odmor sa prednošću od 2:0, a dobrom defanzivom uspeli su da sačuvaju trijumf koji im je doneo plasman u drugi krug. I to sa prve pozicije što će im biti značajno u daljem žrebu. Iračani su bili šampioni 2007. godine, pre četiri godine su bili 11, a 2015. su igrali u polufinalu.

Japanci su igrali u jakom sastavu, sa Moritom, Endom, Itom, Kubom, Minaminom i Asanom u špicu, a u nastavku nisu rezultat sve do samog kraja promenili ni asovi iz evropskih klubova Tomijasu (Arsenal), Doan (Frajburg), Ueda (Fejenord), Hatate i Maeda (Seltik).

Ipak, tračak nade da se izbegne poraz doneo je vezni igrač Liverpula Endo koji je smanjio prednost u trećem minutu nadoknade posle asistencije Hatatea. Imali su još pet minuta igrači iz zemlje "izlazećeg sunca" da dođu do remija, međutim, odbrana Iraka je odolela.

Neće ovaj poraz uticati na prolaz Japanaca, jer u poslednjem kolu igrajku protiv Indonezije, ali im je dobra opomena pred nastavak turnira. Irak je sa dve pobede najavio da bi na ovom takmičenju mogao da se umeša i u borbu za polufinale.

Kup Azije, drugo kolo

Grupa D

Irak - Japan 2:1 (2:0)
/Husein 5, 45+4 - Endo 90+3/

Vijetnam - Indonezija 15.30

Standings provided by Sofascore